Gå til sidens hovedinnhold

Åpenhet om skatt er en viktig grunn til høy tillit

Åpenhet om hva vi betaler i skatt er en viktig grunn til at tilliten mellom folk og politikere fremdeles er høy.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

257 milliarder kroner. Det er hva den norske stat kommer til å få i direkte inntekter fra inntekts- og formuesskatt neste år.

Det er klart mer enn vi forventer å tjene på olje og gass. De inntektene vil antakelig halveres i forhold til 2020 på grunn av fallende petroleumspriser.

Skatteinntektene utgjør – sammen med de enda større inntektene fra ulike avgifter – den permanente del av statsbudsjettet.

De bestemmes i stor grad av politiske vedtak, og er avgjørende for å sikre et stabilt aktivitetsnivå når det gjelder viktige statlige tjenester som pensjoner, samferdsel, utdanning og kommunale overføringer. Vårt såkalte pensjonsfond vil raskt bli spist opp om skatteinntektene skulle svikte.

Skatter og avgifter er også vårt felles bidrag til den norske velferden. Det er en solidaritetshandling, der de som evner det betaler slik at de som trenger det kan få hjelp.

Over et langt liv vil de fleste av oss også havne i den siste kategorien. Det har ikke minst de siste månedenes pandemi demonstrert til fulle.

En solid samfunnsøkonomi har vært en nøkkel til at Norge har kunnet bekjempe de enorme økonomiske konsekvensene av korona så godt som vi har.

Og vil være nøkkelen til at vi raskt kan få økonomien på fote igjen når smittetrykket gir seg.

Det har vært snakket mye om dugnad i det siste; en felles, nasjonal dugnad for å bekjempe et dødelig virus. Vårt skattesystem er også en dugnad, og det er like viktig at alle bidrar der som i kampen mot viruset.

Det er også viktig at alle bidrar ut fra evne; de som har mye skal bidra mer enn de som har lite. Sånn er vårt skattesystem innrettet, og sånn må det fungere.

Det gjør det da også stort sett, men vi vet samtidig at mange ikke ønsker å bidra etter evne, men vil betale så lite skatt som mulig. Lar vi dem slippe unna med det, undergraves dugnaden, og da svekkes hele systemets legitimitet.

Med det resultat at skatteviljen svekkes, solidariteten mellom grupper reduseres og staten får mindre å rutte med til de oppgaver bare den kan utføre.

En viktig måte å forhindre dette på er åpenhet om hva hver av oss betaler i skatt. Her har Norge en stor fordel foran andre land. Vi har lovmessig tilgang til skattedata på individnivå, og media formidler dem.

Da det nylig ble kjent at den USAs president, milliardæren Donald Trump knapt betaler skatt krevde det et stort gravearbeid fra en avis, i Norge gjør staten den jobben.

Det er en av grunnene til at mens tilliten mellom folk og politikere i USA er på et lavnivå, er den fremdeles høy i Norge.

Så får vi i media bli flinkere til å forklare at disse tallene ikke forteller alt om inntekter og formue, men det er uansett langt bedre å få vite litt, enn ingen ting.

Kommentarer til denne saken