Gå til sidens hovedinnhold

Ap vil noe - Høyre vil kritisere

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke la Arbeiderpartiet fram vårt forslag til nytt partiprogram som viser at det er mulig å redusere forskjeller, redde klima, skape arbeidsplasser og styrke vår felles velferd. Et utvalg kandidater fra Nordland Høyre har tydeligvis fått i oppgave å kritisere forslaget til nytt partiprogram, men jeg mistenker at de ikke har lest programmet så nøye. Det de kommer med er en tekst dominert av usannheter, floskler og beskyldinger. Høyres tone og stil minner om en presidentdebatt i USA.

Siden jeg har lest programmet kan jeg gjerne oppklare noen forvirringer som tydeligvis har oppstått i Nordland Høyre. Arbeiderpartiet viser en ny retning, og vår retning er å styrke felleskapet gjennom å løse de største oppgavene i samfunnet sammen. Der Høyre snakker om hva som må kuttes, privatiseres eller settes ut på anbud vil heller Ap skape en velferdsstat som svarer på de utfordringene mennesker over hele landet møter i hverdagen. Noe vi derimot ikke har råd til er flere skattekutt til de rikeste.

Skattekutt til dem som har mest fra før øker ikke bare forskjellene mellom folk. Det øker også forskjellene mellom by og land. Denne utviklingen må snus. Høyre forsvarer ikke bare kuttene de allerede har gjort i formueskatten, men de vil fjerne hele skatten. Det vedtok de enda en gang på sitt landsmøte for noen uker siden. Dette vil skape over 30.000 nye nullskatteytere, og flertallet av dem bor ikke i Nord-Norge. Faktisk vil Bærum kommune alene få 200 millioner mer enn hele Nord-Norge. Ap er ikke med på at vi i nord skal ta regningen for Høyres skattefest i Bærum.

Vi må heller satse på det offentlige helsevesenet og stoppe en todeling der penger og ressurser tappes ut. Når koronakrisen var på det verste anerkjente til og med Høyre dette med å ta en midlertidig stopp i deres privatiseringsreform. Når Høyre latterliggjør nærhetsprinsippet, da latterliggjør de også en følelse av bekymring som mange sitter med. Nytt anbud på luftambulansen i nord har skapte stor utrygghet. Ap mener at dette er en så viktig beredskap at den ikke kan settes ut på anbud. Vi foreslår også at alle kommuner i Norge skal ha en jordmor på heltid. Dette vil gi et bedre tilbud for fødende i distriktene.

En bekymring i Nordland som vi må gjøre noe med er at vi ikke blir flere nordlendinger. Vi må gjøre det interessant for unge å bli og flytte hjem gjennom å satse på kunnskap, arbeidsplasser og velferd. De fleste er enige i at økonomi ikke skal bestemme kvaliteten på utdanningen og velferden du får. Dette må også gjelde for hvor man bor. Mangel på lærere, sykepleiere og andre viktige yrker merkes først og hardest i distriktene. Derfor må vi gjøre det lettere å ta desentralisert utdanning, slik at voksne kan fornye eller få påfyll med kunnskap og ny kompetanse.

Norge har skapt nye industrieventyr før og vi må gjøre det igjen. Vi kan skape jobber samtidig som vi redder klima, og her ligger det store muligheter i Nordland gjennom ren energi, mineraler, fiskeri, havbruk, landbruk og nye næringer som hydrogen. Med Ap vil staten ta en aktiv del i dette, slik som vi gjorde når vi bygde opp olje- og gassnæringen. De norske eksportinntektene fra fastlandsindustrien har falt Høyre i regjering. Dette er alvorlig og må snus. Arbeiderpartiet mener at vi må øke industriinntektene utenfor olje- gassindustrien med 50 prosent innen 2030. Det er en målsetning som vil skape satsinger i nord.

Tilslutt vil jeg komme med det tips til Nordland Høyre. Flotte formuleringer om skaperkraft, skaperglede, attraktivitet og bolyst må også fylles med innhold. Kom gjerne med hyllester av nordlendingene som jobber med industri, fiskeri, havbruk, landbruk, opplevelsesturisme eller i dagligvare, men si hva dere vil gjøre for disse næringene og ikke bare angrip Ap. I valgkampen 2019 slo Høyre til med en reklamekampanje med slagordet «Vi tror på Nordland», men dessverre brukte de bilder fra Møre og Romsdal i kampanjen. Virker nok en gang som om Høyre er litt usikker på hvor Nordland er.

Kommentarer til denne saken