Ungdom som redder verden

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Engasjer deg du også!

DEL

Det finnes flere organisasjoner i Bodø som blir drevet av ungdom. AN Ung har snakket med to forskjellige ungdomsorganisasjoner, Natur og Ungdom og Changemaker.

NATUR OG UNGDOM

Natur og Ungdom er Norges eneste miljøvernorganisasjon for ungdom, med over sju tusen medlemmer i hele landet. De jobber mest med å dempe de menneskeskapte miljøproblemene, tar opp kampen med de store forurenserne og stopper de som vil ødelegge miljøet.

Gjør forskjeller

Ingrid Skjoldvær (18) har vært med i snart 6 år, og er nå fylkesleder i Nordland. Hun var med når de vant kampen om konsekvenstutredning i Lofoten. Hun forteller at hun liker å jobbe med de store miljøproblemene selv om ikke alltid arbeidet gir så masse belønning. Hun henter motivasjon fra de sakene som slår igjennom.

Det er rundt 80 lokallag i hele Norge som jobber med forskjellige problemer i deres lokalområde. De forskjellige lokallagene i Nordland jobber mest med oljeborejobbing, møter politikere, har aksjoner og skriver leserbrev.

Grunnen til at Ingrid ble med var fordi hun brydde seg om miljøet og syntes Natur og Ungdom var en fin plass og gjøre noe med engasjementet. Det er en fin gruppe for dem som er opptatt av miljøet.

CHANGEMAKER

Changemaker er datterorganisasjonen til Kirkens Nødhjelp. De jobber med å slette u-landsgjeld, global helse, fred, våpenkontroll, kapitalflukt, handel, klima og miljø.

Gabriela Alarcon (16) er med i Changemaker Bodø, og har vært medlem i tre år. Hun mener at arbeidet de gjør utretter store og langvarige forskjeller. De driver ikke pengeinnsamlinger og har dugnader, men påvirker politikere til å endre lover og regler.

«Hvorfor gi de fattige fisk når vi kan gi dem ei fiskestang, og lære dem å fiske?» mener Gabiela.

Slettet u-landsgjeld

I 2006 klarte organisasjonen å slette ulovlig u-landsgjeld som Peru, Jamaica, Egypt, Sierra Leone og Ecuador hadde til Norge. Det ble slettet på grunn av press fra Changemaker, Kirkens Nødhjelp og SLUG (slett u-landsgjeld).

De henter motivasjon fra det de kan utrette, og det som allerede har blitt gjort tidligere.

«Bare for at verden er på vei under, trenger vi ikke å gjøre det verre» sa Gabriela.

Artikkeltags