Tegning er definert som handlingen av å gjengi former på en flate, fremstilt ved hjelp av et material som etterlater merker.

Å føre en kulepenn over et papir, for eksempel. Ut fra denne definisjonen, er det en selvfølge at hvem som helst kan tegne.

Om du mestrer det å skrive navnet ditt på et ark, kan du også tegne. Like sikkert som dette, vet vi at enkelte er flinkere enn andre. Og like sikkert som vi vet at noen er bedre, vet vi at talenter handler mye om viljen til å mestre noe.

Denne saken tar opp enkle metoder og øvelser for å forbedre tegneferdighetene eller unngå kjente tabber ved tegning, med vekt på realisme og portrettegning. Her er det bare å velge og vrake tips, etter dine behov og ønsker innenfor tegning.

Tips til bedre tegning:

50% observasjon.

Realistisk tegning er minst 50% observasjon. For å tegne realistiske tegninger, må man lære seg å se motiv i dybden, som en sammenheng, men også separert. Her gjelder det å studere enkelte deler alene, i forhold til andre enkeltdeler og i den store sammenhengen av tegningen. Eks. pupillens størrelse og posisjon i forhold til øyet, hvor øyet skal plasseres i forhold til de andre ansiktstrekkene.

Sammenheng.

Når det gjelder portretter, kan det være til stor nytte om man kan grunntrekk i hvordan mennesker er satt sammen. Om man forstår sammenhengen, er det enklere å gjengi. Dette er lurt uavhengig av hva du ønsker å tegne, men jeg bruker mennesker som eksempel. Lær deg trekk som mange glemmer eller overser, og øv for å få trekket «inn i hånden.» (f.eks overser mange vannlinjen rett under øyet.) I det du har tegnet noe, husker hodet ditt håndbevelsene og du kan enklere gjengi samme ting om igjen.

Nesten ingenting er helt hvitt.

Vit forskjellene på de ulike nyansene, kvaliterene og styrkene. Vi sier at øyet er hvitt, men om vi legger et hvitt papir ved øyet til personen du ønsker å tegne, ser du fort at øyet slettes ikke er hvitt. For å gjøre tegningen mer realistisk, se nøye etter og skyggelegg selv de overflatene du ser på som hvite. Gjenskinn i øyet kan etterlates hvitt, for å få frem den glassaktige teksturen i øyet.

Tegneøvelser.

Det finnes utallige tegneøvelser som kan forbedre konsentrasjon og stødighet, faktorer som er viktig innen tegning. Du kan for eksempel øve på å raskt tegne ting du ser rundt deg, gjengi ulike overflater som glass, væsker, tøy og hud på papir, fylle en side med mønster, eller øve på å skyggelegge en enkel sirkel.

Skyggeleg/dus med en sminkebørste/tørkepapir.

Skygger er duse og har sjeldent harde kanter, og det kan være vanskelig å skjule blyantstreker. Om du bruker blyant, kan du f.eks bruke en liten sminkekost over skyggen du har tegnet. Her gjør små, billige koster fra H&M susen. Du kan også legge et tørkepapir rundt fingeren før du «gnir» svakt ut.

«Grising» av gråfarge fra hånden.

Det er et kjent problem for venstrehendte og tegnere: «grising» av gråfarge fra hånden. For å unngå å få gråfargen på hånden, som deretter kan smitte over på tegningen, kan du legge en liten papirbit under hånden du tegner med. Dette hindrer deg fra å duse ut eller få farge der det ikke er ønsket.

Samme størrelse.

Om du tegner etter et bilde, se til at bildet er på samme størrelse som papiret, eller så stort som du ønsker at tegningen skal være. Dette er inget must, men er til stor nytte om man i en begynner-fase. Da gjengir man ofte motivet mer korrekt på papiret. Øyet oppfatter riktige størrelseforhold, og du slipper å måtte skalere størrelsene i hodet. 

Øv, øv, øv.

utgangspunktet du starter med, må du utvikle selv. For å bli flink til noe kreves dedikasjon, ønske om å mestre egenskapen og hundrevis av timer med øving. Hvor mye? En kunster ved navn Paul Davis anbefaler å fylle én liten skissebok i måneden. Nå menes det ikke å lage storslåtte kunstverk hver gang. Utfør gjerne tankeløs klussing av ulike motiver. Om du ikke har en skissebok tilgjengelig, observer objekter å se for deg hvordan du ville tegnet dem.

Husk at tegning skal være gøy!