Medievaner styrer ungdoms hverdag

Ina Lundlie (16) forteller at hun bruker mye tid foran PC-en

Ina Lundlie (16) forteller at hun bruker mye tid foran PC-en Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Ungdom generelt bruker gjennomsnitlig 5, 25 timer pr. dag foran pc-skjermen, viser en ny undersøkelse.

DEL

Ungdom i dag blir stadig mer avhengig av medier. En undersøkelse laget av Ingrid Skaar, Carita Engen og Anne Jorid Isaksen fra MK1A, viser at jenter i alderen 16-17 sitter gjennomsnittlig på Pc-en i 4,5 timer hver dag, mens guttene sitter 6 timer.

Dette vil si at ungdom generelt bruker 5, 25 timer per dag i gjennomsnitt til å sitte på Pc-en.

Undersøkelsen er laget i forbindelse med en oppgave som omhandler medievaner blant ungdom i dag.

Den nye PC-ordningen

Mye av tiden som går til PC-bruk er også innenfor skoledagen, etter at den nye PC-ordningen har blitt innført.

- Hva ellers skulle vi brukt skoledagen til? spør Ina Lundlie (16) som er elev på Bodin videregående skole, leende.

Nettby er favoritten

35 av de 40 jentene som deltok i undersøkelsen sier at de har en nettprofil på nettet og av guttene var det 19 av 22.

Det nettstedet som hovedsaklig blir brukt blant begge kjønn er Nettby. Facebook er nummer to, mens Fettnerd kommer på tredjeplass. Blink var det nettstedet som blir minst brukt, og årsaken er at det er svært få som liker de nye oppdateringene som har blitt gjort det siste året.

Guttene foretrekker PC

Et annet medium som er populært blant ungdom i dag er Tv-en. Blant jentene ble TV og PC likestilt under undersøkelsen, mens guttene foretrekker PC foran TV.

Ina Lundlie sier likevel at hun liker PC bedre enn TV. Jentene sitter og ser på TV i gjennomsnittlig 3 timer hver dag og guttene sitter i 2 timer. Dette vil si at ungdom generelt bruker 2, 5 timer i løpet av dagen til å se på TV.

Komedie er mest populært

Blant sjangrene komedie, såpeopera, reality, debatter, dokumentarer, nyheter, sport, barneprogram og musikk, var komedie mest populært hos begge kjønn. Musikk fikk andreplassen hos jentene, mens hos guttene var det sport.

Blant jentene var sjangeren reality på tredje og musikk hos guttene. Sjangrene nyheter, dokumentarer og reality kom på delt fjerdeplass hos guttene, mens dokumentarer fikk fjerdeplassen hos jentene. På femteplass kom debatter og barneprogram hos guttene, og hos jentene var det sport.

Ingen av guttene foretrakk såpeopera, men hos jentene kom det på sjetteplass. Barneprogram kom på syvendeplass etterfulgt av debatter, og nyheter på sisteplass uten noen stemmer blant jentene.

TV og PC har tatt over

I undersøkelsen viste det seg at det var svært få av ungdommene som hører på radio eller leser aviser. PC og TV har rett og slett tatt over plassene til disse to mediene som før var så populære. Spørsmålet er da om noe kommer til å ta over plassene til TV-en og PC-en i framtida, og i så fall hva?

Artikkeltags