Martine (16) trener 14 timer i uken

NM i Bodø: NM i buldring foregikk på hjemmebane i buldrehallen på Alstad.

NM i Bodø: NM i buldring foregikk på hjemmebane i buldrehallen på Alstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

- Jeg synes hver eneste trening er morsom!

DEL

Martine Limstrand (16) har til tross for sin unge alder allerede klart å skaffe seg et godt rykte innen klatring.

Hun har deltatt og vunnet konkurranser over hele Norge, senest i slutten av oktober under NM i buldring, som foregikk i Bodø.

To typer klatring

For de som ikke er så kjent med klatring, kan det være litt forvirrende å forstå helt hva «buldring» og «klatring» er.

Den type klatring som er mest kjent blant folk i dag, er klatringen som foregår med sikring gjennom tau. Man klatrer da ofte veldig høyt, men tauet sikrer deg, og hindrer deg fra å falle rett ned.

Buldring er en annen versjon av klatring der man ikke klatrer høyere enn 5 meter, og du faller rett ned på en tjukkas, istedet for å være sikret av tauet.

Martine selv konkurrerer i begge grenene, og syns begge er like morsomme.

Ikke den største idretten

Til tross for mange fordeler med å drive med klatring, er det allikevel veldig få i Norge som driver med klatring.

- Det er nok ikke den største idretten nei, men alle jeg snakker med som prøver det, syns det er veldig morsomt, forteller Martine.

Hun kan også fortelle at det er et ganske stort ungdomsmiljø i Bodø med mange som er veldig gira. Så det er tydelig at selv om det ikke er et stort miljø, er det et godt miljø.

Noen av fordelene som kommer med å drive med klatring er at du får morsom og tung trening, du blir sterk i forhold til din egen kroppsvekt og du får bra kroppsbeherskelse.

Det er også en sosial sport. Klatring er en idrett som ikke har en spesiell aldersgrense, så du kan starte sent, men allikevel bli veldig flink.

Seirende

Selv om Martine synes begge grenene er like morsomme, har hun derimot satset mer på klatring med tau dette året, grunnet en skade som har gjort at hun er blitt nødt til å legge fra seg buldringen en stund. Det stanset henne likevel ikke fra å delta i NM i buldring forrige helg. Der hun vant eldre jente junior.

- Jeg utrolig fornøyd med egen innsats, og følte at jeg klatret på mitt beste gjennom hele konkurransen.

Martine har også vunnet flere konkurranser. Blant dem kan hun skryte av en 1.plass i nordisk mesterskap på tau 2013. Den forteller hun også at er den konkurransen hun er mest fornøyd med fra i år. En 1.plass i nordisk mesterskap i buldring fra 2012 er enda en seier hun kan skryte på seg, og hun forteller at det også var en seier hun var meget fornøyd med.

Aldri angret

Martine har valgt å satse på klatringen, og bruker i motsetning til mange andre jenter og personer generelt på hennes egen alder, i gjennomsnitt 12-14 timer i uken på å trene.

I tillegg til å gå idrettsfag der det blir enda mer trening. Heldigvis regner ikke Martine treningen de gjør på skolen som «tung» trening, så det går helt fint å trene etter skolen i tillegg.

- Hele fritiden min har egentlig alltid vært klatringen, det er der de fleste gode vennene mine er. Noe som har vært utrolig viktig siden man er så mye sammen.

Når det kommer til fritid forteller Martine at motivasjonen ikke alltid er på topp, men det har aldri vært et spørsmål å slutte. Hun forteller også at klatring består av så mange forskjellige deler, at det er mulig å ta seg en pause fra en gren, og heller drive på med noe annet til motivasjonen er tilbake.

- Jeg har aldri angret på at jeg har satset på klatring, fordi jeg synes hver eneste trening er morsom og jeg har fått så utrolig mange fine opplevelser gjennom klatringen!

Artikkeltags