Da Ann Heidi Hansen (45) hadde sommerjobb i Saltstraumen i ungdomstiden, ble hun fascinert av turistenes blikk på det vi som bor her tar for gitt. Nå har hun forsket på opplevelser som gir gåsehud.

Livet kan ikke måles etter hvor mange ganger vi puster inn og ut, men etter de øyeblikkene som tar pusten ifra oss.

– Jeg har forsket på de ekstraordinære, intense og øyeblikksbaserte opplevelsene som virkelig skaper mening for folk. Noen beskriver dem som «gåsehudopplevelser», forteller Hansen.

Hansen er merkevareansvarlig i Nordnorsk Reiseliv. Hun har kommet fram til at total tilstedeværelse i en opplevelse er nøkkelen til den ekstraordinære følelsen.

– Det handler om at turisten er dypt involvert i det som skjer her og nå. Slik at tiden forsvinner, at man blir helt oppslukt. Spørsmålet ble dermed hva det er som skaper disse opplevelsene, og hvorfor de skjer, forteller forskeren.

Tilstedeværelse

Forutsetningene for at en opplevelse skal bli optimal, skape et minne for livet og framkalle gåsehud er flere.

– En av forutsetningene er tydeligheten. Dette med å skape trygge rammer rundt opplevelsen for at en turist skal kunne gi seg hen og nyte, forteller Hansen.

Det handler om å ramme inn opplevelsen i forhold til tid og sikkerhet.

– I tillegg må en guide komme med tilstrekkelig informasjon, gode instrukser og ha fokus på det sosiale samspillet, forteller hun.

Selv var hun med da turister skulle på en flere dagers lang tur på Svalbard med hundespann.

– Står man på en hundeslede, kjenner seg sulten og ikke vet når det er lunsj, da evner man ikke å leve i øyeblikket. Da blir tankene framtidsrettet. Derfor er faste rammer, klokkeslett og tydelighet utrolig viktig for å kunne få «gåsehudopplevelser», forklarer Hansen.

Uten info får folk framtidsfokus, men når de vet hva som skal skje blir de mer avslappet og mer tilgjengelig for å nyte opplevelsen.

– Det er helt unødvendig å undre seg over når det er lunsj. Vet en turist at det er tid for å spise klokken tolv, er det bare å se på klokken, for så å fortsette med det han driver med. Er ikke turisten til stede i øyeblikket så får han heller ikke opplevelsene, forteller Hansen.

Man må forstå hvilke elementer som kan virke forstyrrende.

– Jeg var også med på hesteridning, hvor guiden ikke klarte å skape sikkerhetsfølelsen. Jeg var livredd og utrygg. Jeg hadde ikke sjans til å oppleve disse små øyeblikkene av fullstendig tilstedeværelse, forteller Hansen.

En god guide

Ingen kan gi turisten en gåsehudopplevelse, den hun skape selv. Men legger man til rette på best mulig måte er det fult mulig at turisten opplever dette.

– En god guide er en gruppeleder som kommer med tilstrekkelig av informasjon, er sikkerhetsansvarlig og en god problemløser. Før vi kom inn i hundegården på Svalbard fikk vi beskjed om at det var mye leven. For noen ser hundene ut som ulver, men var kun ivrige etter å komme seg ut på tur. Samtidig fikk vi beskjed om at det aldri hadde forekommet at en turist hadde blitt skadet av en hund. Denne enkle informasjonen skaper trygghet, forklarer Hansen

Og er en guide en god historieforteller, instruktør og legger opp til godt sosialt samspill, er dette et klart pluss.

– Jeg har funnet to typer «gåsehud» i naturbaserte opplevelser. Den ene er å være helt oppslukt i det «å være». Det oppstår under sekvenser med lav aktivitet, kontroll, hvor turisten har tid for seg selv og for refleksjon, forteller Hansen.

Da oppstår harmoni, samhørighet, ydmykhet, frihet og eksistensielle refleksjoner knyttet til naturens storslagenhet.

– Den andre «gåsehudopplevelsen» er trigget av relasjonen til kroppslig aktivitet. Den oppstår under intens konsentrasjon, utfordrende aktivitet og mens man har følelsen av kontroll og mestring. Som når man etter noen dagen mestrer hundespannet, og kan la seg rive med av naturen, hundepoter mot snøen og være med i hvert et øyeblikk, forteller forskeren.

Da er opplevelsen målrettet med fokus på prestasjonen. Det har oppstått en balanse mellom ferdigheter og utfordringer. Det handler om personlig vekst.

Ann Heidi Hansen har intervjuet de som søker naturbaserte opplevelser som hvalsafari, hundekjøring, kajakkpadling og toppturer i Nordland. Doktorgraden hennes inngår i forskningsprogrammet Opplevelser i Nord, under temaet Verdiskaping gjennom turistopplevelser.

– Vi har natur i verdensklasse, nå blir utfordringen å foredle disse råvarene til opplevelser i verdensklasse, sier Hansen.