Gå til sidens hovedinnhold

Angrepet på Oslo kan tolkes som et skittent politisk spill

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Moldes ordfører Torgeir Dahl (H) kritiseres fra alle hold for sitt angrep på Oslos smittehåndtering. Dahls angrep var primært rettet mot byrådet, men han tok for sikkerhets skyld også med seg Oslos befolkning i salven han fyrte av i VG.

I ettertid har han beklaget det siste, men det gjør ikke angrepet mer akseptabelt. Denne typen intern kritikk mellom byer er det vi trenger aller minst i den situasjonen vi nå er i, med økende smitte over stort sett hele landet.

Og ja, det er i Oslo det er «verst», men det er naturlig av mange grunner: Det er der det bor flest folk, det er der folk bor tettest, det er der flest reisende ankommer, ikke minst fra utlandet.

Angrepet undergraver en av nøklene til Norges suksess i å bekjempe pandemien; at vi står sammen, at alle deltar i den såkalte «dugnaden».

Dette betyr ikke at all kritikk er av det onde. Snarere tvert om. Det er sunt og viktig at vi åpent diskuterer både ulike tiltak, effekten av dem, vaksineprioriteringer og andre tema rundt bekjempelsen av korona.

Det er demokratiets styrke, og hittil har det mer vært for lite debatt enn for mye. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har selv vært blant de mest aktive kritikerne, og må tåle motstemmer.

Men det Dahl kom med var ikke saklig kritikk, det var et angrep på en hel by. En by som til nå har lidd aller mest under koronarestriksjonene.

Det er heller intet grunnlag for å hevde at smitteøkningen i Oslo skyldes dårlig arbeid fra byrådet eller at osloborgere er mer slurvet med smittevernet.

Smitten øker nå i svært mange byer og steder, Bodø og Sørfold inkludert. Heller ikke der handler det om at man har slurvet med smittevernet, men primært om en kombinasjon av nye, mer smittsomme varianter av viruset og uheldige omstendigheter.

Skulle vi i en slik situasjon begynne å anklage hverandre for å ha «skylda» for smitteveksten graver vi den felles pandemiinnsatsens grav.

Det som gjør Dahls angrep ekstra usmakelig er at det kom etter samtaler med Statsministerens kontor. Dette prøvde man først å holde skjult, og det tok lang tid før Erna Solberg tok avstand fra Dahls utsagn.

Det skaper et inntrykk av at dette var del av et politisk hevntokt for Raymond Johansens kritikk av regjeringen. Ingen kan sikkert vite om det var slik, men Dahls utspill framstår mer som kalkulert enn spontant.

I så fall dreier dette seg om et usedvanlig skittent politisk spill alle bør ta avstand fra.

Det gjenstår ennå en lang og vanskelig jobb før vi har kontroll med smitten, og den må vi gjøre sammen, som ett samfunn.

Det arbeidet undergraves av utspill som dette. Vi må fortsette å debattere, men vi må gjøre det med seriøsitet og dannelse.

Kommentarer til denne saken