Ber om 1,3 milliarder kroner til satelittbase på Andøya

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Andøya Space Center ber regjeringen om 1,3 milliarder kroner til etablering av en oppsytingsbase for små satelitter på Andøya.

Om den etableres vil det bli Europas første. Den skal etableres gjennom datterselskapet Andøya Spaceport.

- Det å få en spaceport i Europa er viktig nå som markedet for småsatellitter er i sterk vekst. Dette vil gi Norge en mulighet til å bygge et helt nytt økosystem av leverandører og nye teknologiløsninger, ikke bare i form av selve oppskytningsbasen fra Andøya, men det vil også stimulere til vekst for hele romindustrien. Jeg tenker at Norge har nå mulighet til å posisjonere seg i den fjerde industrielle revolusjon, tør vi la det gå fra oss, sier konsernsjef Odd Roger Enoksen i Andøya Space Center i en pressemelding.

Søknaden ble tatt imot av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i Oslo onsdag kveld.

I pressemeldingen skriver Andøya Space Center at en utbygging forevntes å gi store nasjonale og internasjonale næringsrelaterte ringvirkninger.

- En etablering av en oppskytningsbase på Andøya vil være en boost for europeisk romindustri, men det er viktig å ha 360 graders blikk på dette. For dette vil stimulere til mer enn bare romindustrien, alle som skal levere inn tjenester og utvikle teknologi rundt etableringen vil kunne vinne på dette. Dette vil gi langt større ringvirkninger enn bare lønnsomme arbeidsplasser i Vesterålen og Norge – dette er en gamechanger for Norge, sier Enoksen.

- Det er nå eller aldri om vi skal bygge Andøya Spaceport.

Artikkeltags