an.no prioriterer klart ressursbruken mellom Gatafestivalen på Fauske og det Stein Sneve i AN litt foraktelig (?) kalte Bestemorfestivalen i en omtale i AN av Nordland Musikkfestuke (NMFU).

En opptelling av antallet artikler i an.no søndag morgen 15.08. viser at AN synes det er mer interessant å skrive om Gatafestivalen, om kjendiser på scenen, hvem som var til stede (klikkagn) og om ølsalget.

an.no har 19 artikler om Gatafestivalen og 0 (null) artikler om NMFU.

Gatafestivalen er ett arrangement over to dager. NMFU hadde 42 programposter over 10 dager.

Hvorfor forties NMFU?

Redaksjonell ressursbruk på festivalene står slik i sterk kontrast til ressursbruken på f eks eiendomsbransjen. Her florerer det av redaksjonelle artikler om utbygging og salg, som en gjenytelse for annonseinntektene.

NMFU har, som eiendomsbransjen, brukt store summer på annonser for å gjøre tilbudet sitt kjent, langt mer enn Gatafestivalen, men har ikke relativt sett fått like mye redaksjonell omtale som festivalen på Fauske. Hvorfor denne forskjelllen?

Med grunnlag i Sneve sin karakteristikk er dette forståelig. Slik AN synes å bruke ressurser på festivaler, er Musikkfestuka for "gamliser", for folk over 60, for bestemødre og bestefedre, en aldersgruppe den unge (?) redaksjonen i AN ikke vil identifisere seg med og bruke ressurser på, og som dessverrre representerer en musikksjanger for "eliten" og ikke for "folket".

Videre: Er det mangel på VIP-oppmerksomhet, også for AN-journalister. som dirigerer ressursbruken? Har AN langt flere unge enn eldre lesere og derfor vil prioritere å speile deres musikkinteresse? Jeg tror det er motsatt. Det er godt voksne folk som leser AN.

La oss håpe det ikke går med NMFU, gitt ECoC 2024, som det gikk med Bestemorfestivalen.

Det må være plass til festivaler - i AN sine spalter - som representerer alle sjangre innen musikken, også den klassiske, ikke bare den rytmiske, slik at alle får sin relative oppmerksomhet i media.

Festivaler er mer enn "bygdefester" som Parken og Gata. Men tydeligvis ikke i an.no sin ressursbruk og i sine oppslag.

Vi kan relatere språkbruken i et annet høyt prioritert kulturfelt (?) i AN: sporten, les Bodø/Glimt, til kampen om ressursbruken i musikk-kulturen:

Gata knuste NMFU 19 - 0.

Q.E.D.