Gå til sidens hovedinnhold

Amerikas fortvilte stater

Det som nå skjer med supermakten USA er som å stå på en ås i utkanten av Roma og se byen brenne mens Nero spiller golf.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I USA dør det nå i underkant av 3.000 mennesker hver dag av korona. Det vil si et nytt 11. september hver eneste dag, og dødstallene er forventet å stige.

De siste prognosene antyder over en halv million døde amerikanere innen april, en dobling i forhold til i dag.

Vi snakker om den største trusselen mot amerikanske liv på over 100 år, men landets øverste leder ser ikke ut til å bry seg i det hele tatt.

President Baby gjemmer seg i Det Hvite Hus, mens han tvitrer gjentagende ganger om det eneste som synes å oppta ham: At han egentlig vant valget for en måned siden.

Han backes opp av et team advokater som reiser landet rundt og argumenterer for valgfusk.

De har tapt tilnærmet samtlige rettssaker de har reist, på grunn av en total mangel på bevis. Flere av dommerne som nærmest hoderystende avviser påstandene er utpekt av Trump selv.

Nå prøver de i stedet å få ulike delstasforsamlinger til å forkaste resultatet likevel. Det førte til en av tidenes mest bisarre presentasjoner i Michigans delstatssenat nylig, der Trumps «hovedvitne» var åpenbart beruset mens hans advokat fjertet seg gjennom høringen.

De som ikke tror meg kan søke opp klippet på You Tube. Gjør da ikke tabben å gå inn på SNLs parodi på seansen, den er bare halvparten så morsom og mye mindre pinlig.

USA er verdens eneste supermakt. Landet er sterkere militært enn nesten alle andre land til sammen. Det har verdens største økonomi og en kulturell påvirkning som treffer folk over hele verden.

Det som nå skjer er derfor totalt absurd. Det er som å stå på en ås i utkanten av Roma og se byen brenne mens Nero spiller golf.

Det finnes få mennesker i verden som vil finne på å beskrive Donald Trump som en empatisk person (antakelig bare én; ham selv) og mannen har knapt gjort noe i sitt liv uten at han har tjent på det personlig.

Deler av det Trump har gjennomført i sin presidentperiode har likevel gavnet den jevne amerikaner. Svært mange av dem stemte derfor på ham ved høsten valg, og et flertall av dem synes å tolerere absolutt alt han gjør.

Selv er han fullstendig klar over det, foran valget i 2016 sa han rett ut at han kunne skyte en mann på Times Square og ikke miste en eneste stemme.

Fristilt fra såvel egen samvittighet som ytre press står Trump nå fri til å følge sine dypeste impulser. Lik en treåring som heller ødelegger sin brors julegave enn finne seg i at den er finere enn hans egen.

I en tid da USA trenger kraftfull handling mot koronasmitten for å redde liv, er han mer opptatt av å sabotere sin beseireres muligheter for å handle raskt.

Presidentens pressesekretær mener han fortjener at den nye vaksinen som er blitt ferdig på rekordtid blir kalt Trump-vaksinen. Det er et godt forslag, siden vaksiner gjerne oppkalles etter den sykdom de skal bekjempe.

Kommentarer til denne saken