Gå til sidens hovedinnhold

Stiftelse blir eier av Amedia

Artikkelen er over 5 år gammel

En nyopprettet stiftelse blir eier av Amedia-konsernet og sikrer dermed et langsiktig og stabilt eierskap til norske lokalaviser. Det er i dag undertegnet en avtale som innebærer at den nye stiftelsen vil overta alle aksjene i Amedia fra LO, Telenor og Fritt Ord. Formell overtakelse forventes å skje i april. Det skriver Amedia i en pressemelding. Amedia eier 62 prosent av Avisa Nordland. De resterende 38 prosentene eies av Polaris media.

Betydning

Sparebankstiftelsen DNB oppretter den nye stiftelsen, og gir den samtidig et ansvarlig lån for å finansiere kjøpet av Amedia. Sparebankstiftelsen DNB er en uavhengig stiftelse som bruker sitt overskudd til samfunnsnyttige formål.

- Lokalavisene har stor betydning for sine lokalsamfunn, for demokratiet, kultur og organisasjonsliv. Målet med kjøpet er å bidra til at avisene kan utvikle seg videre til beste for sine lokalmiljøer, sier direktør i Sparebankstiftelsen DNB, André Støylen i pressemeldingen.

Den nye stiftelsen vil beholde Amedia som et samlet konsern, og vil sikre konsernets og avisenes utgivelsesgrunnlag, selvstendighet og redaksjonelle frihet. André Støylen understreker at modellen med et stiftelseseid mediekonsern vil styrke lokalavisene:

- Et langsiktig eierskap vil kunne sikre avisene nødvendig kraft til omstilling og økt økonomisk handlingsrom.

Støttende

Han framholder at den nye stiftelsen vil være en støttende og utviklende eier.

- Vi har tro på Amedias digitale strategi og at konsernet vil lykkes med de omstillingsplanene som er lagt, sier han.

Amedia er landets største utgiver at lokalmedier og driver distribusjonsvirksomhet i Norge og trykkerivirksomhet i både Norge og Russland. Konsernet når daglig nær 1,7 millioner lesere av papiraviser og digitalt innhold fra konsernets 62 abonnementsaviser over hele landet. Konsernet har om lag 2400 ansatte i Norge og Russland og omsatte i 2015 for 4,2 milliarder kroner. Amedia eier

Avsluttet

Som ledd i den strategiske utviklingen av Amedia fram mot 2020, besluttet LO og Telenor høsten 2015 at de ville søke å styrke eierstrukturen i selskapet. Den prosessen er nå avsluttet med salget av hele selskapet til én ny eier:

- Vi er glade for å kunne overlate eierskapet til den nye stiftelsen som opprettes av Sparebankstiftelsen DNB. Vi er trygge på at stiftelsen vil være en langsiktig og god eier for Amedia. Det har vært viktig for oss å søke etter en eier som har et bevisst forhold til medienes funksjon og samfunnsoppdrag. Dette er derfor en god dag for Amedia og for landets lokalmedier, sier Amedias styreleder, Knut Ivar Solnes fra Telenor, om salget.

Viktig

LO-leder Gerd Kristiansen sier det har vært viktig for LO å få på plass et norsk eierskap til Amedia i form av en eier med bredt samfunnsansvar som vil bygge avisene som lokale arenaer for debatt og demokratibygging, og som vil videreføre Amedias publisistiske plattform og formålsparagrafer:

- Det er både vemodig og et veiskille at LO avvikler sitt eierskap. Men vi har fått en framtidsrettet løsning for Amedia, sier hun.

Langsiktig eier

Konsernsjef Are Stokstad er glad for at Amedia får en langsiktig eier med dyp forståelse for avisenes samfunnsrolle og tro på vår evne til å utvikle sterke lokale posisjoner gjennom godt redaksjonelt og kommersielt innhold. 

- Amedia opplever sterk abonnementsvekst og er inne i en god utvikling. Nå som eierspørsmålet er avklart, kan vi med full kraft videreføre arbeidet for å levere på selskapets ambisiøse strategi- og forretningsplan. Jeg gleder meg til å utvikle konsernet videre til beste for alle våre aviser i samarbeid med eierstiftelsen og konsernstyret, sier Stokstad.

Salget verdsetter Amedia til 1,4 milliarder kroner. Etter fradrag for gjeld og gjeldsrelaterte poster er kjøpesummen for aksjene 395 millioner kroner.

Fakta om Amedia

  • Norges nest største mediekonsern (etter Schibsted)
  • Eier helt eller delvis 65 lokal- og regionaviser samt trykkeri og lokalradio.
  • Etablert i 1948 som Norsk Arbeiderpresse. Fra 1994 til 2012 het konsernet A-pressen.
  • A-pressen kjøpte Edda Media i 2012 fra britiske Mecom og tok navnet Amedia.
  • Eies av LO (35,65 prosent), Telenor (44,2 prosent) og Fritt Ord (2,97 prosent). Resten eies av diverse fagforbund tilknyttet LO og Amedia selv.
  • I august i fjor ble det kjent at et meglerhus var hyret for å lede prosessen med å finne kjøpere til LOs og Telenors aksjeposter.
  • Are Stokstad er konsernsjef og Knut Ivar Solnes er styreleder.
  • 22. februar ble Amedia kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB og oppretter en ny stiftelse som vil overta alle aksjene i Amedia fra LO, Telenor og Fritt Ord.

Fakta om Sparebankstiftelsen DNB

Sparebankstiftelsen DNB ble opprettet i 2002.

Skal videreføre sparebanktradisjonen med å gi bidrag til allmennyttige formål og være en langsiktig eier i DNB.

Eier i dag 10 prosent av DNB.

Forvalter en kapital på 20 milliarder kroner og deler hvert år ut mange millioner kroner til ulike kunst- og kulturformål.

Sammen med Fritt Ord eier stiftelsen Store norske leksikon samt Det Norske Videnskaps-Akademi.

Stiftelsen eier en betydelig kunstsamling, deponert ved norske museer. Datterselskapet Dextra Musica kjøper inn verdifulle strykeinstrumenter som lånes ut til norske musikere.

Administrerende direktør er André Støylen (tidligere finansbyråd for Høyre i Oslo). Styreleder er Randi Eek Thorsen

Kommentarer til denne saken