Gå til sidens hovedinnhold

Alle partier har fremdeles mye å slåss for, i kveld får de første sjanse

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag er den aller første høstdagen. Regnet høljer, vinden blåser og den politiske neglebitingen er i ferd med å nå armhulene.

Det vil si; i Nordland er det slett ikke alle partier som behøver å bekymre seg over neglene sine. Toppkandidatene til Liberalistene, Industri- og Næringspartiet, Helsepartiet, De Kristne, Piratpartiet, Alliansen, Partiet Sentrum, Pensjonistpartiet, NKP og Demokratene kan alle ta valgdagen med store ro; de kommer garantert ikke inn på Stortinget.

Det samme kan nok Venstre, KrF og MDG, om ikke et mirakel skulle skje i løpet av disse siste 12 dagene.

Skal vi tro meningsmålingene - også de som er tatt opp etter at klima kom på dagsorden - kommer det til å stå mellom de vanlige mistenkte; Ap, Høyre, Sp, Frp og SV. Samt Rødt, som kan sørge for at et kommunistisk parti er representert fra Nordland for første gang siden 1945.

Dette kan ifølge målingene komme til å gå på bekostning av SV, mens de andre partiene ser ut til å komme tilbake med omtrent samme representasjon som før. Men marginene er ørsmå, så alle disse partiene har fremdeles ekstremt mye å slåss for i innspurten.

Sin første sjanse får de i kveld når de møter velgerne gjennom den direktesendte valgdebatten på an.no og i NRK.

Det gjelder å benytte den godt, også for de partier som ikke ligger an til direkte mandat. Nordland skal ha ett utjevningsmandat også. Det gikk til SV sist, og kan gå til alle partier over sperregrensa. Der ligger både Venstre og MDG pr nå, mens KrF ligger like under.

Som skrevet synes marginene å bli ørsmå ved dette valget, men noen trender ser ut til å være nokså klare.

Regjeringspartiene ligger an til å gjøre sitt dårligste valg på svært lenge og Senterpartiets fall på meningsmålingene skaper bevegelse blant opposisjonen.

Det er noe Rødt til nå ser ut til å ha tjent mest på, men velgerbevegelsene skal ikke være store før meningsmålingene ender opp med å bomme.

12 dager før valgdagen ligger derfor dette Nordlands-valget an til både å bli historisk og spennende.

Det skyldes i stor grad at velgernes lojalitet er lavere enn noen gang. Bare i løpet av de siste 14 dagene har Sp falt 7,1 prosentpoeng på NRKs fylkesmåling, Frp har falt med 4,8 og Høyre har gått opp 4,0 prosentpoeng.

Det har flyttet ett mandat fra Sp til Høyre, og gjort ståa adskillig lysere for høyresiden.

Samtidig viser bakgrunnstallene at uvanlig mange velgere - fra alle partier - vil stemme på et annet parti nå enn for fire år siden. Selv Sp, som lenge hadde svært lojale velgere i Nordland, synes nå å ha mistet mange gamle velgere, mens en av suksessfaktorene for Rødt er høy velgerlojalitet.

At velgere vandrer er intet nytt. Gamle dagers partilojalitet, der man gjerne arvet parti fra sine foreldre, er for lengst borte. Men dette valget ligger an til å bli det valget der vandringen mellom partier er størst.

Det bekreftes av en undersøkelse gjort av Velferdsforskningsinstituttet NOVA. Den viser at den politiske avstanden mellom unge og eldre aldersgrupper er større enn noen gang de siste 20 årene.

Samtidig som også eldre velgere i økende grad lar sin misnøye med «eget» parti føre til partiskifte ved valgurnene.

Alt dette gjør årets valgresultat vanskeligere å spå enn kanskje noen gang før. Bortsett fra de helt store linjene: Velgerne ønsker regjeringsskifte, også de i Nordland, og vil stemme på de partier som sørger for det.

Men velgervandringene gir også de ulike partiene nye muligheter for å vokse, helt fram til valgdagen. Velgere som alt har vandret én gang, er lettere å få til å vandre igjen, og det er enklere å få tilbake gamle velgere enn skaffe nye.

Derfor er det ekstra grunn til å følge nøye med på an.no i kveld og høstens første store valgduell i Nordland. Den kan faktisk være med på å avgjøre valget. Både for deg, og for Nordland.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.