Bodø/Glimt må være noe av det som er mest motstrøms i europeisk fotball på år og dag. Vi lever tross alt i en tid hvor despoter, stater og rikinger kjøper fotballklubber og gjør dem utilnærmelige.

I Norge er vi vitne til det motsatte. Her er det et lag, fra en liten by omtrent ved polarsirkelen, med et bittelite budsjett, som spiller skjorta av alle motstanderne.

Bodø/Glimt sin suksess kan sees på som norsk motkultur på sitt mest slagkraftige. Det gjør denne moderne nordnorske vinnerhistorien til en enda bedre karamell å suge på. Simpelthen fordi det også har blitt noe med potensial til å ta livet av alle beskrivelser om tap og svik som strømmer ut fra nyhetsbildet i landsdelen vår.

Det er selvfølgelig en fortelling om blendende fotball, som uke etter uke tar pusten fra hele Norge. Aldri har et lag fått en tilsvarende suveren start i den øverste divisjonen. Men de som sier det bare er fotball, tar grunnleggende feil. For det er en høyere himmel over dette.

Det handler om hvordan det gir avkastning å investere strategisk og systematisk over tid. Det som skjer, er ikke noe lykketreff eller en tilfeldighet. Selv med små midler, vesentlig mindre enn konkurrentene, har Glimt bestemt seg for å vise hvordan det er mulig å ta en ledende nasjonal posisjon med ståsted i Nord-Norge.

I Bodø har man lyktes med å slippe til gode krefter med varige relasjoner til klubben, man har i tillegg satset på kulturbærere og løftet frem folk som også har fått lov til å feile. Det har skjedd uten at de har blitt kastet under bussen.

Slik er det bygd selvtillit og kultur over lang tid, stein på stein, med et verdigrunnlag som ikke har vært til pynt, men noe man mente alvor med. Verdier er ikke noe som kan drive for vær og vind som slagord, det må være en del av dagliglivet. Glimt har, på alle nivåer, klart å forene toppidrett med å videreutvikle sin spillestil som symboliserer klubbens gamle ideologi.

Derfor er det heller ingenting tyder på at Glimt er noe «one hit wonder». Det vi nå ser er en robust suksess, skapt for å vare i mange år fremover.

For alle oss som er vokst opp nordpå på 70-tallet vil det alltid være en plass til Glimt i hjertet. Men alt dette skriver jeg i dag som Tromsø-supporter. Vi i Tromsø gleder oss over at heller ikke TIL har avgitt poeng, men i en divisjon vi helst vil ut av med Glimt som noe å strekke seg etter.

For oss i nord er det nemlig all grunn til å være ydmyke og stolte over det de har fått til i Glimt. Sportslig, forretningsmessig og kulturelt snakker vi om en organisasjon som har blitt en veiviser.

I et innlegg i Avisa Nordland peker Rolf Olsen på hvordan Glimt har blitt best på alt: Som sponsorobjekt, på planlegging og økonomi, som spillerutviklere for de største talentene..

Alt dette er brikker i puslespillet som igjen har gjort Glimt til en sentral nordnorsk identitetsmarkør. Og i likhet med 70-tallet – er Glimt nå på god vei til å spille Nord-Norge sammen i et stort fellesskap.

Alle har noe å lære av Bodø/Glimt og det som skjer på og rundt Aspmyra. Ikke bare i Nord-Norge, men kanskje aller mest i Nord-Norge. Glimt kan, som for 45 år siden, nok en gang komme til å gi å skape ny giv for hele landsdelen.