Gå til sidens hovedinnhold

Alle eksamener avlyst

Artikkelen er over 1 år gammel

Alle eksamener i grunnskolen og alle skriftlige eksamener på videregående skoler er avlyst.

Det melder Kunnskapdepartementet i en pressemelding onsdag.

Avlysningen skyldes koronautbruddet, ifølge kunnskapminister Guri Melby (V).

Ifølge Kunnskapdepartementet skal skolene nå prioritere å sette avgangskarakter basert på standpunktkarakterene.

- I stedet for å bruke tid og ressurser på skriftlig eksamen denne våren, har regjeringen bestemt at skolene skal prioritere undervisning og god vurdering av standpunktkarakter., sier Melby i pressemeldingen.

Dermed får elevene vitnemål selv om det ikke blir skriftlig eksamen. Det jobbes med å finne en løsning for privatister og lærlinger.

– Det er viktig for meg at denne situasjonen ikke skal ødelegge for fremtiden til elevene. Jeg vet at mange elever har vært stresset og usikre på om de må ta eksamen eller ikke. Som lærer vet jeg at det er viktig at elever og lærere får avklaring så tidlig som mulig. Ved å avlyse skriftlige eksamener får lærerne bedre tid til å drive undervisning og å gjøre en god sluttvurdering, sier Melby.

Det er så langt ikke tatt noen avgjørelse rundt muntlig eksamen i videregående skole.

– Muntlig eksamen er en lokalt gitt eksamen, så her er det viktig for meg å ha en grundig dialog med fylkeskommunene før vi tar en endelig avgjørelse. Vi vil komme tilbake med en beslutning om dette etter påske, sier Melby, som startet i jobben som kunnskapminister først forrige fredag.

Faktorer som taler for avlysningen er blant annet at fylkeskommuner, kommuner og skoler ikke er rigget for å kunne gi eksamener digitalt eller hjemme på kort varsel. I tillegg trekkes det fram at det ved enkelte skoler samles opp mot 2500 personer fysisk samme sted til eksamen, noe som er i strid med regjeringens bestemmelser for å begrense smitte. Eksamensvakter består også i stor grad av pensjonister og som dermed er i risikogruppen for smitte.

Av de nesten 500 000 eksamenspåmeldingene i grunn- og videregående opplæring, er ca. 100 000 påmeldinger til privatisteksamen. For mange av dem som har meldt seg opp, er konsekvensene av å avlyse mye større enn for vanlige elever. De risikerer å bli forsinket i utdanningsløpet sitt.

– Vi forsøker nå å finne gode løsninger for privatistene, slik at heller ikke de skal havne bakpå i utdanningen. Mitt soleklare mål er at privatisteksamen skal gjennomføres, dersom det er mulig innenfor helsemyndighetenes råd, sier Melby.

Departementet arbeider også videre for å finne løsninger for mulig gjennomføring av muntlige og muntlig-praktiske, praktiske eksamener. Det samme gjelder fag- og svenneprøver og andre avsluttende prøver.

Kommentarer til denne saken