Vi er på restaurant, og sjåføren bestiller alkoholfri rødvin til maten. Svaret fra servitøren kommer raskt, «det har vi ikke». Ingen beklagelse, heller ikke når noen bemerker at det er de pålagt å tilby. «Vi har Munkholm,» er svaret. Restauranten har et imponerende utvalg viner, men ikke ei flaske alkoholfri vin. Sjåføren kan velge mellom Munkholm og Solo til biffen. Det ble vann.

Dette er mer regelen enn unntaket. Først og fremst er det dårlig service til gjestene. Dernest er det på kanten av de kravene som knyttes til skjenkebevillingen. Skjenkestedene mener det holder med noen flasker Munkholm i kjøleskapet for å dekke kravet om «å tilby alkoholfrie alternativer», som det ofte står i skjenkebevillingen eller kommunens alkoholpolitiske plan.

Det er ulike grunner til at folk velger alkoholfritt: at de skal kjøre bil, at de er i jobb, kvinner i svangerskap som holder seg unna alkohol, eller at man ikke drikker alkohol. Utvalget alkoholfrie viner har økt, og det samme har kvaliteten, spesielt for hvitvin. Vinmonopolet melder at alkoholfrie viner er den varegruppen som har hatt størst økning i omsetning.

Skjenkebevillingene blir underlagt kommunale kontroller, for å påse at utestedene følger bevilgningsreglene. Det bør bli en del av kontrollene å sjekke tilbudet av alkoholfrie alternativer. Vi andre kan spørre om alkoholfri vin, enten vi skal ha det eller ikke, for å presse utestedene. Og restaurantene kan skjerpe seg og kjøpe inn noen flasker. Det handler om service og respekt for kundene. Verken Munkholm eller Solo er godt til biff.