Arbeidstilsynet advarer nå mot svindlere som hevder å være fra dem.

– Vi har fått tips om svindlere som forsøker å lure til seg betalingsopplysninger over telefon. Svindlerne hevder de er fra Arbeidstilsynet og ber om penger for påståtte gebyrer, formidler avdelingsdirektør Arve Semb Christophersen i Arbeidstilsynet.

Alvorlighetsgraden er så stor at de nå går ut med en advarsel for å varsle flest mulig, samt at politiet er koblet inn i saken.

– Arbeidstilsynet ber aldri om betalingsinformasjon over telefon. Dette er en utspekulert form for svindel som spiller på arbeidsgiveres frykt for å bryte lover og regler. Vi oppfordrer alle til å avslutte samtalen umiddelbart dersom de får en slik oppringing, skriver Christophersen videre i pressemeldingen.

Presset til å oppgi informasjon

Arbeidstilsynet ble denne uken kontaktet av en daglig leder som skal ha blitt presset til å oppgi kortnummer og kode til nettbank over telefon.

– En person som påsto å være fra Arbeidstilsynet skal ha ringt opp vedkommende med en rekke spørsmål om rutiner for blant annet stillasbruk, bedriftshelsetjeneste og HMS-kort. Tonen skal ha vært truende, ifølge mottakeren av samtalen, opplyser Arve Christophersen.

Svindleren påsto å ha avdekt en rekke rutinesvikt og lovbrudd hos virksomheten, og varslet derfor at daglig leder måtte betale overtredelsesgebyr.

– Vedkommende ble presentert en «betalingspakke» for å rette opp i bruddene, og ble bedt om å oppgi kredittkortnummer og innloggingsinformasjon til nettbanken for å betale med én gang, skriver Christophersen.

– Vær varsom!

Avdelingsdirektøren i Arbeidstilsynet tar ikke lett på svindelforsøkene.

– Vi ser veldig alvorlig på denne formen for svindel. Dette er et forsøk på å misbruke den tilliten arbeidsgivere og andre har til Arbeidstilsynet som virksomhet, meddeler Arve Semb Christophersen.

– Svindlerne brukte ord og formuleringer, som vitner om god kjennskap til hvordan Arbeidstilsynet er organisert og regelverket vi forvalter. Oppringingen kom dessuten fra et norsk telefonnummer. Dette er en avansert form for svindel som det nok er lett å bite på. Vi ber derfor alle om å være varsomme, legger han til.

Det er straffbart å uriktig ut gi seg for å være en offentlig tjenestemann eller en offentlig myndighet.

– Arbeidstilsynet vil anmelde denne ukens svindelforsøk til politiet, opplyser Arve Semb Christophersen.

Råd ved svindelforsøk

Bes du om å oppgi betalingsinformasjon over telefon av noen som påstår de er fra Arbeidstilsynet over telefonen, er oppfordringen enkel:

– Legg på. Dersom skaden alt er skjedd, anbefaler Arbeidstilsynet deg å følge disse stegene:

  • Ta kontakt med banken så snart som mulig for å få sperret kortet og få satt i gang eventuelle andre tiltak
  • Samle all dokumentasjon i saken (bilde av samtalelogg, betalingslogg osv.)
  • Anmeld forholdet til politiet
  • Varsle Arbeidstilsynet på tips@arbeidstilsynet.no