Dyrebeskyttelsen Norge tok i 2017 inn 6.600 katter som var dumpet, forlatt, eller født ute som hjemløs og det skaper store utfordringer.

– Kastrer kattene nå, sier daglig leder Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge, i en pressemelding.

Roaldset kommer med en klar oppfordring til katteeiere i Norge om at kattene bør kastreres nå, før parringstiden er i full gang.

Velferdsproblemer

Å la katter forbli ukastrerte fører til betydelige dyrevelferdsproblemer i Norge og kan være et signal om ansvarsfraskrivelse hos dyreeier.

Dyrevernorganisasjonen brukte nesten 17 millioner kroner på direkte hjelp til hjelpeløse dyr i 2017, ifølge pressemeldingen.

– I 2017 tok vi imot hele 6.600 forlatte katter som hadde lidd en trist skjebne, sier Roaldset og legger til at kastrering av katter vil hjelpe kraftig på denne statistikken.

Hjemløse katter er et økende problem og Dyrebeskyttelsen Norge sine 28 lokalavdelinger hjelper til sammen 18-20 hjemløse katter daglig i snitt. Problemet vokser år for år, ifølge organisasjonen.

– Forskning viser at ukastrerte katter streifer oftere, sloss mer og bidrar til at antallet hjemløse katter som trenger hjelp øker, sier hun.

Obligatorisk ID-merking

Et viktig tiltak for å redusere hjemløshet og fri reproduksjon er å få på plass obligatorisk ID-merking av dyr, slik at eier kan identifiseres og ansvarliggjøres, mener Dyrebeskyttelsen Norge. Roaldset hevder politikerne må få opp øynene og erkjenne at dyreeieren må settes til ansvar gjennom obligatorisk ID-merking av dyr.

– Å ansvarliggjøre dyreeiere er veldig god dyrevelferd, sier hun.

På en sommer kan en kattemor få 12 kattunger.

- Det fødes altfor mange katter i Norge hvert år og dyreeiere som unnlater å kastrere katten sin bidrar til opprettholdelse og nyetablering av kattekolonier, mener Åshild Roaldset.

Det finnes ikke ville katter i norsk natur, og hjemløse katter er et resultat av menneskelig svikt, påpeker hun.