Vinterferie betyr hyttetur og kos for mange, også dette året. Men slik blir det nødvendigvis ikke for alle, advarer Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If.

Første tegn på at noe er galt, er hvis man oppdager en issvull på utsiden av hytta.

– Unner jeg ingen

– De fleste som opplever noe sånt får nesten sjokk når de ser dette her. Det er veldig dramatisk, sier Clementz til Romerikes Blad.

Når vannet fryser i rørene, er det fare for at de sprekker. Det kan dermed føre til store skader dersom vannet smelter i de ødelagte rørene.

– Da renner vannet inn, og så fryser det på igjen. Da får man sånne skøytebaner som vi ser på bildet. Det kan bli ganske omfattende skader, sier Clementz.

– Dette unner jeg ingen å oppleve.

Ta kontakt

Dersom skaden først har skjedd, er det viktig å ta kontakt med forsikringsselskapet så fort som mulig.

– Det første du må er å ringe til forsikringsselskapet ditt og høre hva du skal gjøre. Så får du antakeligvis beskjed om å ta kontakt med rørlegger, eller så sender vi håndverkere, forklarer kommunikasjonssjefen.

If har de siste tre ukene mottatt 450 skademeldinger fra hele landet om frosne vannledninger inn til hus, og frost- og vannskader inne i private boliger og hytter. Clementz frykter dessverre at meldingene ikke vil avta når vinterferien kommer for tur.

– Men vi sitter klare til å ta imot telefoner, forsikrer han.

Steng vannet

Har du bolig- og hytteforsikring, så skal du være godt rustet i møte med ødelagte rør og dypfryste bad. Men det er fortsatt flere ting en bør huske på.

– Det er viktig å ha forsikring, men man skal være klare over at vi og andre forsikringsselskaper ber deg skru av vanninntaket til hytta når du forlater den. Mange har blitt flinkere til å ha dette som en fast rutine, sier Clementz.

– Og så oppfordrer jeg alle til å skaffe seg en hyttevenn. Alle kan ikke være på hytta hele tiden, så gjør en avtale med en hyttenabo, fastboende eller et vaktmesterfirma som kan komme innom hytta av og til, for å se om det ikke er issvuller på utsiden eller andre ting som er galt med hytta.

Fire tips for å unngå frost- og vannskader:

  • For å unngå frosne rør innvendig bør du sørge for at alle rom som inneholder vannledninger har en temperatur på 10 varmegrader eller mer.
  • Lukk vinduer som er i nærheten av vannrør. Selv om gjennomsnittstemperaturen i rommet er over 10 varmegrader, kan kulde fra vinduet være nok til at vannet i røret fryser.
  • Forlater du boligen i lengre tid, bør du skru av hovedstoppekranen og tømme vannet som allerede er i rørene ved å la springen renne og skylle ned i toalettet.
  • Forlater du fritidsboligen din i mer enn tre dager, må du alltid gjøre stenge vanntilførselen til hytta.

Kilde: Forsikringsselskapet If