(Nettavisen) Forbruksgjelden til nordmenn er i dag på 150,3 milliarder kroner. Det er en oppgang på 1,9 milliarder kroner siden forrige måned, ifølge ferske tall fra Norsk Gjeldsinformasjon.

– Etter fellesferien ser vi at flere ikke betaler alt de har utestående av forbruksgjelden sin, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon, til Nettavisen.

– Vi håper at folk klarer å planlegge egen økonomi framover, slik at vi ikke får en markant økning i forbruksgjelden og rentebærende rammekreditt utover høsten, sier han.

Kredittkort har typisk rente på rundt 20 prosent om regningen ikke betales innen forfall, og er dermed en svært dyr gjeldsform.

Mange faller for fristelser

– Jeg tror forbruksgjelden øker i ferien er fordi mange faller for fristelser, samt at mange bruker kredittkortet i utlandet til blant annet reise, bilutleie, hotell, depositum og forbruk, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Nettavisen, og fortsetter:

– Når man har ferie bruker man mer penger generelt. Bruker man kredittkortet riktig kan det lønne seg, men har du ikke satt av penger til regningen kommer, kan det by på en skikkelig bakrus etter ferien.

Hun sier at dersom man ikke har tatt høyde for å tilbakebetale det man har lånt i løpet av sommeren, kan kosen koste mer enn den smakte.

– Når rentene på kredittkortet eller forbrukslånet begynner å løpe kan det føles langt til mål. Det er derfor ekstremt viktig med en nedbetalingsplan, sier hun.

Hun påpeker at med stigende priser, samt høyere rente må folk forberede seg på en strammere økonomisk tid fremover.

– Ikke lån til ting som ikke er helt nødvendig. Å låne penger til å reise eller annet forbruk advarer jeg sterkt mot. Med en buffer tror jeg mange kunne ha unngått å ta opp forbrukslån. Bygg deg derfor opp en buffer slik at du ikke setter deg selv i en økonomisk skvis hvis noe uforutsett skulle skje.

Kan få en kalddusj når hverdagen kommer

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand sier at det i sommer er mange som har vært ute og reist, som har brukt kredittkortet. Hun sier bildet en kort periode kan se verre ut enn det er.

Med økte levekostnader på grunn av strøm, drivstoffpriser og matvarer tror Tvetenstrand at flere vil bli overrasket når ferien er over.

– De som har brukt kredittkortet i sommer uten en plan for å betale tilbake, vil dessverre kunne få en kalddusj når hverdagen kommer, sier hun til Nettavisen.

Vanlig med økning rundt ferier

Tvetenstrand forklarer at det er vanlig at forbruksgjelden øker rundt ferier, for så å gå litt ned i etterkant.

– Mange bruker kredittkort når de bestiller reiser eller er på reise, og de aller fleste betaler tilbake det de har brukt så snart regningen kommer. Men det er enkelte som bruker lenger tid på å betale tilbake, og kun prioriterer å betale minimumsbeløpet, sier hun.

Hun understreker at oppgangen man ser i kredittkortgjelden nå er svak, som forhåpentligvis tyder på at stadig flere blir bevisst på utgiftsøkningen vi opplever og vil se i månedene som kommer.