Gå til sidens hovedinnhold

Å leve i livets valg

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tenk så enkelt det hadde vært om vi bare tok rette valg i livet. Om du alltid tok den rette veien, de rette beslutningen og bare omgikk de menneskene som ikke ville deg vel. Tenk så enkelt det hadde vært.

Livet er ofte veikryss med vanskelige valg. Tvilen kan være en tung bør å bære. Men altså, hvor viktig er egentlig valgene og hvor farlig er det å velge feil? Det handler selvfølgelig om konsekvensene av valgene vi alle må ta. Men stort sett kan man gjøre om, og få rettet opp feilene fra i går.

I livet står man overfor valg hele tiden. Enkelte valg kan være svært store med konsekvenser i størrelsesorden liv og død. Hva et rett valg er, hender det at man ikke vet før etterpå. Etterpå er når det enten har gått fint, eller når det har gått galt.

Valg er å ta en beslutning eller sagt på en annen måte, å bestemme oss for noe. Gjennom dagen står vi ovenfor ulike valg og vi må velge mellom alle mulighetene. Vi kan velge å stenge oss ute fra det som skjer å reise innover i et forsøk på å stenge verden ute. Vi stenger oss inne med våre tanker og følelser. Andre ganger velger vi å stå i følelsene og tankene vi måtte ha. Vi velger å møte vinden som livet fører med seg og møter livet med de menneskene vi har om bord.

Når jeg tenker på hvor mye innflytelse små valg i mitt daglige liv har på meg, blir jeg nesten skremt av hvor mye de større valgene da må ha. Om jeg er i godt humør en dag, fordi jeg for eksempel tok valget om å legge meg tidlig dagen før, vil kanskje lede til at jeg får stiftet et nytt bekjentskap med en person som kan få stor betydning på livet mitt videre. Eller at jeg tok det valget om å gå ut på gata et par sekunder senere og grunnet dette ikke blir påkjørt. Små valg kan altså ha veldig stor betydning.

Å begi seg inn på en ny sving i veien gjennom livet er ikke alltid enkelt, og kan hende skuffer vi noen, uten at vi mener det. Det viktigste er vel at vi ikke gjør det med vilje, og at vi tenker nøye gjennom hva som kan bli konsekvensen av våre valg og handlinger. Når du er i slutten av tenårene eller starten av tjueårene er det ikke sikkert du ser langt foran deg, til tross for at samfunnet egentlig har forventet det av deg i en del år allerede.

Da jeg var ung var jeg redd for å velge feil. Ofte ble det masse fram og tilbake. Jeg tror det ble slitsomt for dem rundt meg, og ikke minst for meg selv.

Så har livet lært meg en verdifull lekse. Vi må finne en retning for valgene våre. Hvilke verdier setter vi høyest, hva tror vi på og hvilke grenser har vi? Når vi har funnet svar på slike spørsmål, får vi plutselig noen rettesnorer her i livet. Da oppdager vi at mange valg blir mye enklere, og at det er mange ting vi rett og slett kan velge bort, det siste er så viktig og gir ro og styrke.

De skal være med å motivere deg, å pushe deg litt ekstra, og gi deg trua på deg selv. Men det er du som kjenner deg selv best, og som vet hva som er riktig valg for deg! Våg å tro på det, våg å lytte til magefølelsen. Ikke undervurder evnene dine, men tenk også over at livet er mer enn å prestere flotte ting, livet skal også leves underveis. Det er nok min viktigste lærdom fra min siste store livsbeslutning.

At mitt liv er mitt, og at jeg selv skal avgjøre hvordan det skal leves.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.