Gå til sidens hovedinnhold

- Å koble væravhengig kraft inn i strømnettet, er å be om trøbbel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Anders Magnus prøvde på Dagsrevyen 21. februar å forklare hvorfor strømmen ble borte i samband med kuldebølgen i Texas. Her prøvde han å legge skylden på gass- og kullkraftverkene. Slike unnskyldninger er rent tullprat.

I flere år har bygging av sol- og vindkraft vært prioritert og subsidiert i Texas, California og flere andre stater. Når slik væravhengig kraftforsyning kommer opp i en viss prosentandel (over 20 %), har det medført en tilsvarende nedbygging og avstenging av stabil, sikker kraft (atomkraft, kull-, olje- og gassbasert kraft). At noen av vindmøllene frøs var ikke hovedgrunnen til at denne værbaserte kraften ble borte. Det ble vindstille, vindmøllene stoppet, og snø la seg over solcellepanelene. Da forsvant nesten all den grønne kraften – som nå for øvrig går under navnet «unreliables» (kraft som ikke er til å stole på). Siden de tradisjonelle kraftverkene ikke lenger var dimensjonert for både å takle bortfallet av disse «unreliables» samtidig som den totale etterspørselen økte på grunn av kuldebølgen, måtte strømleverandørene ty til rullerende utkoblinger for ikke å få et totalt sammenbrudd av elforsyningen.

Slik går det når man lar politikere og økonomer tukle med prosesser som krever planleggere med teknisk/naturvitenskapelig innsikt. I stedet benytter politikerne aktivistorganisasjoner og industrielle subsidie-«gribber» som rådgivere, noe som gjør at man blir sittende uten tilstrekkelig beredskap når problemene melder seg.

Vind- og solenergi kan brukes på hytta (der man kan fyre med ved) og til enkelte installasjoner som ikke bruker mye strøm. Men å koble væravhengig kraft inn i strømnettet for øvrig, er å be om trøbbel.

Kommentarer til denne saken