6 av 10 vet ikke hvor promillegrensen går

Småbåthavna i Bodø.

Småbåthavna i Bodø. Foto:

En fersk undersøkelse viser at et overveldende flertall ikke vet hva dagens promillegrense for fritidsbåtførere er. 63 prosent av befolkningen kjenner ikke til at promillegrensen er på 0,8.

DEL

Tallene framkommer i en meningsmåling gjennomført av Kantar på oppdrag for MA – Rusfri Trafikk.

Undersøkelsen avslører at det er lav kunnskap om hva den faktiske promillegrensen er. Kun 37 prosent svarer riktig. Det får generalsekretær, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, til å reagere.

– Det kan virke som aspekter ved promille og båtliv er underkommunisert. «Alle» vet at det er påbudt med redningsvest, men folk er tydeligvis ikke like bevisste på farene ved å kombinere alkohol og båtkjøring. Jo høyere promillen er, desto større er risikoen for at du gir blaffen i livreddende sikkerhetstiltak og overvurderer egne evner. Havner du i vannet og er beruset, halveres overlevelsestiden, uttaler Kristoffersen i en pressemelding.

Høytid for båtliv

1,2 millioner nordmenn brukte påska til å lete etter båt og båtplass på Finn.no – tallene reflekterer at folk er klar for å starte båtsesongen.

– Du møter nok neppe 1,2 millioner båtførere i pinsa, men både ferske og garvede båtfolk vil nyte sjølivets gleder. Skal sjøen være en trygg arena for alle, må båtførerne holde seg edru, sier generalsekretæren.

– Trist lesing

Fjellvang Kristoffersen henviser videre til katastrofepotensialet ved promillekjøring til sjøs.

– I en masteroppgave fra Siri Idland, viser det seg at i perioden 2001–2012 var hele 44 prosent av dem som druknet fra fritidsbåt ruset, sier Kristoffersen, og legger til:

– I fjor omkom totalt 28 personer til sjøs, hvorav det foreløpig er fastslått at ti av de døde var ruspåvirket. Ni av de ti var føreren av båten. Per dags dato mangler det status på seks andre. Slike tall er trist lesing, og det er ti dødsfall vi kunne vært foruten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken