Gå til sidens hovedinnhold

2563:Når mye vil ha mer

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For det er ingen hemmelighet. Forbrukersamfunnet har blitt et fråtsesamfunn. Når solen skinner og gradestokken klatrer oppover plussiden, da skal det handles! Duppeditter i alle varianter fylles opp i hager og på altaner, ja der det er en liten kvadratmeter til overs. Bærbusker, blomster og trær fyller hagene til randen, ikke alle klarer å holde styr på alt, det blir vill vekst! Jeg er slettes ikke skinnhellig, jeg har shoppa til jeg nesten droppa selv!

Det er ikke bare den enkelte forbruker som går berserk i sommervarmen. Butikkjedene øker innkjøp av blomster, hageartikler og mye annet, skrot? Resultatet ser vi utenfor butikkene, det flyter av plast, blomsterpotter, planter som ikke har tålt grader stokken i mai. Det flyter av søppel langs gangstier, bil veier, strandlinjer, ja det minner meg litt om forholdene i Tunisia på nitti tallet. Vi må heller ikke glemme alt svinn, som følger med denne handle, og innkjøpsmanien.

I kronikk av 5. juni i AN, vises det til at Nordland var det fylket som hadde flest strandryddingsaksjoner i 2019, men at omfanget av plast var så stort at det trengs mer enn frivillig rydding for å få bukt på problemet. Tenk på det neste gang du kaster fra deg, eller går forbi, søppel på din vei. Vi må alle gå inn i oss selv, å gjøre en innsats. Det er ikke mye som skal til for å gjøre en forskjell.

Det kommer også fram i nevnte kronikk, all forebygging som blir gjort siktet mot barn og unge. Noe som er kjempeflott! Nå må vi ikke glemme værstingene ... som faktisk er voksne mennesker! Om det er uvitenhet eller likegyldighet vites ikke, men jeg tror søkelyset på forebygging trenger en ny retning. Slik jeg ser det, er barn og unge i dag opplyste, og mange svært engasjerte. Flere arbeidsgivere må inn på banen, med undervisningsopplegg. For å øke forståelsen for hvordan ting henger sammen i naturen, og bidra til økt respekt, engasjement og omsorg for natur- og kulturmiljø. Vi kan ikke legge alt ansvaret på Iris, som faktisk gjør en fantastisk jobb, eller andre frivillige, til å rydde opp etter godt voksne mennesker!

Husk på det! Det er ikke pop lengre med fråtsing. Trenden i 2021 er gjenbruk!

Vær litt mer barnslig, gå på slang! For det du ikke har i egen hage av bær og frukter, ja det har garantert naboen, og det i store mengder!

Vi bor i en fantastisk landsdel, Nordland. Det er vel i alles interesse å vise den fram med stolthet, nå som høysesongen nærmer seg, og turistene melder sin ankomst.

Å for guds skyld, la nå matjordene være! Trenger vi flere handelssenter, i dette fråtsesamfunnet vi lever i?

Kommentarer til denne saken