Gå til sidens hovedinnhold

2020 skulle bli et rekordår for Kirsten: - Men varer dette lenge blir det ikke mange igjen

Artikkelen er over 1 år gammel

- Jeg vant i alle fall veddemålet med Inger Ellen og gikk hele veien Jakobsbakken - Fuglevatnet i Sulis tur/retur på ski.

- Hun sa at dette klarer du ikke og at jeg heller burde skaffet meg en ATV eller legge meg på loftet med korona. Jeg måtte for all del ikke legge ut på en slik tur i min alder.

Veddemålet fra tidlig i juni kan hun le godt av, men det er verre at det er nesten full stopp ved alle de fem isgalleriene på Reykjavik, Tromsø, Svolvær, Bergen og Oslo. Inger Ellen heter for øvrig Nicolaysen til etternavn og bygde opp frisør-imperiet Nikita. Der har Holmen fartstid som første direktør i Norge etter henne tilbake på 90-tallet.

20 magiske år

De siste 20 årene har hun drevet Magic North AS. I starten et eventselskap som satset på å selge inn aktiviteter i nord til bedrifter i sør. Et av arrangementene de første årene ble lagt til et ishotell i Alta. Det satte henne på det hun kaller en vill ide om å åpne egne opp isgallerier. Det første stod ferdig i Svolvær for 17 år siden og er ifølge Holmen verdens eldste i sitt slag.

Det siste av syv isgalleri åpnet i Reykjavik i juni i fjor. Holmen beskriver det halve året på Island som en fantastisk opptur. Høye besøkstall på Island og hos de andre galleriene, vises også i regnskapet til Magic North for 2019. Med over 28 millioner kroner i omsetning, er selskapet en av de største private aktørene i Nord-Norge innenfor reiseliv som ikke driver med overnatting, servering av mat eller frakter turister.

2019 endte med et resultat før skatt på 4,6 millioner kroner. De solide tallene har gjorde det mulig å bruke vel fem millioner på å etablere oss på Island uten å ta opp lån, supplerer hun.

- Et resultat som er "all time high" og 2020 så enda bedre ut ut fra booking tallene, forteller Holmen videre om hvor de var på vei.

Hva som skjer nå er langt mer usikkert. I bransjen snakkes det om at både 2020 og 2021 vil bli svært vanskelig for hele reiselivsnæringen.

- Den beste nyheten vi har fått siden nedstengingen 12. mars, er at cruiserederiet Aida kommer til Norge med tyske turister i august. Og de har booket flere besøk hos oss, sier hun om at ikke alt er helsvart.

Et skip alene kan gi isgalleriet over 1.000 besøkende på en dag. Men uten de store cruisegigantene, er det kun snakk om noen "drop in" besøk.

- Kanskje ti prosent av våre gjester er nordmenn, anslår hun.

- Og det er ikke et tall som vil øke, skynder hun seg å legge til.

Snille huseiere

Holmen sier at de samme kveld som Norge stengte 12.mars, var i kontakt med banken. Det gikk bare timer før avdragsfrihet var innvilget.

- Også må jeg få fremheve huseierne vår. Vi er blant annet leietaker hos Tord Kolstad og Olav Thon. De har gjort det klinkende klart at de ikke vil at vi skal gi opp. De kunne krevd at vi skulle betale husleie som normalt, men har altså stilt opp.

Holmen skulle hatt 70-100 ansatte på jobb nå i høysesongen, men kun en 1-2 personer er tilstede ved hvert av de fem galleriene som nylig åpnet. I galleriene står strømmen på og skulpturene ligger bokstavelig talt på is. Det har sine fordeler, sier hun med et smil.

Med 1.800 gjester på en dag, blir også iskulpturer "slitt"

- Nå ser det bare helt fantastisk ut inne på galleriene..... Det siste har en betydelig bismak. Og det er hun ikke alene om.

Søvnløs

Holmen har noen tiår bak seg i reiselivsnæringen. Hun beskriver en nervøs stemning der ute og mange har søvnløse netter. Ikke bare på grunn av det som skjer denne sommeren, men fordi mange frykter en varig endring i turismen på verdensbasis.

- Høsten blir svært tøff og skulle dette strekke seg langt inn i 2021 og i verste fall enda lenger så blir det ikke mange reiselivsbedrifter igjen, advarer hun.

Hun snakker da primært om det store mangfoldet av aktører som driver alt fra små hoteller til å selge opplevelser og aktiviteter lokalt.

Krisen kan også ende med en restrukturering i bransjen gjennom nedleggelser og oppkjøp. I næringen diskuteres det akkurat nå at flyprisene er høye mellom nord og sør og sør og vest, samtidig som det er relativt få flyruter. Det vil begrense trafikken av nordmenn som i det hele tatt kan komme på besøk ute i distriktene.

Truffet av orkan

Og hun har uansett liten tro på at norske turister er nok for å holde det gående. For egen del er det tatt grep. Hun vet at Magic North har muskler til "å stå han av" ganske lenge.

- Vi skal komme oss gjennom krisen og har en buffer i banken. Vi har også tatt tak i en rekke prosjekter som har blitt liggende fordi vi har hatt så mye å gjøre de siste årene. Med støtte fra Innovasjon Norge er vi kommet i gang med det som kan bli nye springbrett for å komme oss for å ekspandere ut i verden.

- Kanskje vi kan komme styrket ut av dette, undres hun om at verden vil gå videre.

Holmen har også vært i hardt vær tidligere - bokstavelig talt. Etter to orkaner var det eneste som stod igjen etter isgalleriet på St. Thomas i Karibien 15 millioner kroner i gjeld. Beløpet er redusert til fem millioner nå.

- Og det betaler vi på.

Kommentarer til denne saken