Gå til sidens hovedinnhold

20 millioner til styrking av studenters psykiske helse og forebygging av rusproblemer

Artikkelen er over 1 år gammel

En million kroner går til Studentinord.

Selv om de fleste studentene har det bra, oppgir nesten en av tre at de sliter psykisk. Derfor styrket regjeringen satsingen på studenters psykiske helse i 2019. Nå er det klart hvem som får støtte til arbeidet for bedre psykiske helse og forebygging av rusproblemer blant studenter, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet sendt ut fredag morgen.

I november lyste Helsedirektoratet ut 20 millioner kroner gjennom tilskuddsordningen Studenter – psykisk helse og rusmiddelbruk. Nå midlene tildelt. 14 universiteter og studentsamskipnader har fått til sammen 20 millioner kroner til 17 ulike tiltak.

Pengene skal brukes til helsefremmende og forebyggende tiltak, samt ulike tjenestetilbud og prosjekter som bidrar til å heve kunnskapen om studenters helse og trivsel.

- For mange er studietiden en av de fineste periodene i livet, men dette kan også være en sårbar tid. Det er alvorlig at flere studenter enn før sliter med psykiske plager og rusproblemer. Derfor fortsetter regjeringen satsingen på psykisk helse og rusforebygging, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Studentinord får én million kroner til videreføring av prosjektet "Første semester" og studentverter.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus er også blant dem som har fått tilskudd. De får 5 250 000 kroner til digitalisering av selvhjelpsverktøy for psykisk helsehjelp. Fra før av tilbyr samskipnaden blant annet videokonsultasjoner og kurs i mestring og forebygging av depresjon, men nå skal selvhjelpsverktøy for psykisk helsehjelp bli tilgjengelig digitalt. Digitaliseringsprosjektet er et samarbeid med flere av de største samskipnadene.

- Studenter med psykiske plager og rusproblemer har samme rett til helsehjelp som andre, men vi ønsker å bidra til å styrke studentsamskipnadene og læringsinstitusjonenes eget arbeid med psykisk helse og rus, sier helseminister Bent Høie (H).

Nytt av året er at samskipnadene har kunnet søke om midler for en periode på tre år. Det skal gi studentsamskipnadene mulighet til mer langsiktig arbeid for å fremme studentenes psykiske helse og forebygge rusproblemer. Alle søknadene som er innvilget er flerårige prosjekter.

– Jeg er glad for at vi nå har gitt samskipnadene mer forutsigbare rammer for dette viktige arbeidet, sier Høie i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken