Gå til sidens hovedinnhold

113 - Skjult sentralisering på gang

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det haster når blålysene er på, skrev jeg i 2018. Problemet var at responstiden på ambulansene var for lang i alle kommunene i Salten. Innlegget var ingen kritikk av de som jobber i tjenesten, men et spørsmål til helseminister Høie og regjeringa for å sikre at folk får hjelp når de trengte det.

Nå skjer det en endring, dessverre i feil retning. Endringen er en oppfordring til å legge ned ambulansene i distriktene. Helsedirektoratet skal endre målemetoden for norske ambulansers responstid. De vil slutte å sjekke om et nasjonalt tidskrav for ambulansene innfris ute i kommunene. Det vil føre til at flere ambulanser omdefineres til dagberedskap eller legges ned.

Responstiden skal fortsatt sjekkes. Men i framtiden skal det kun sjekkes om helseforetakene innfrir responstiden i hele i området - ikke på kommunenivå. Dette, sammen med at direktoratet begrunner endringene med at det er dyrt å innfri responstiden i alle kommunene, er ikke godt nytt for Nordland.

Senterpartiet frykter at endret målemetode for ambulansene vil føre til lengre responstid og færre ambulanser med døgnkontinuerlig vakt i distriktene. Det vil gi mindre trygghet og dårligere tjenester for folk i utkantene, som må vente lengre på hjelp når ulykken er ute.

Det haster når blålysene er på. Derfor er det provoserende at forskjellene i ambulansenes responstid forsøkes skjult, i stedet for å forbedres. Ambulansen er ikke mindre viktig når du har lang vei til sykehuset. Vi blør som kjent ikke saktere i nord. Vi fortjener sikkerhet og beredskap selv om vi har bosatt oss i et fylke med store avstander.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.