Gå til sidens hovedinnhold

11 gylne øyeblikk fra en gullkantet sesong

Bodø/Glimt er tidenes første nordnorske seriemester i fotball! Her er 11 gylne øyeblikk fra en sesong ulik alle andre.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tiden er en serie atskilte, men sammenflettede øyeblikk. Lik vanndråper i en elv strømmer de i samme retning, og det er vanskelig på skille dem fra hverandre. Men noen ganger havner selv tiden i en bakevje, fryses fast i ett, skinnende øyeblikk. Et øyeblikk som avgjør alt, et øyeblikk vi aldri vil glemme, før elva igjen flyter videre mot sitt mål.

Slik føles også denne sesongen med Bodø/Glimt: En sammenhengende serie gylne øyeblikk, det ene mer skinnende enn det andre. Men viktigst av alt er summen av alle disse øyeblikk, viktigst av alt er havet elva har rent mot hele sesongen: gullet, seriemesterskapet. Det aller først i Bodø/Glimts historie, ja, i nordnorsk fotballhistorie.

Det er knapt én rekord i norsk toppfotball Glimt ikke har tatt, eller er iferd med å ta denne sesongen. Laget er så mye bedre enn alle andre at nesten det er skremmende. Og de spiller en så attraktiv fotball at et helt land har forelsket seg i dem. Ja, så bra har Bodø/Glimt spilt at en hel fotballverden har lagt merke til dem. Senest New York Times, som nylig viet stor plass til mirakelet i nord.

Det var slett ingen selvfølge. Riktignok virket laget bra tidlig på året, blant annet med seier over Sparta Praha i en treningskamp. Men så kom korona, og alt stoppet opp. Som en av få klubber valgte Bodø/Glimt ikke å permittere noen ansatte, verken blant spillerne eller i staben. I første omgang så det ikke ut til å ha noen større positiv effekt; de første treningskampene etter koronapausen var heller dårlige, og vi begynte å føle på et historisk spøkelse: Hver gang Glimt har tatt sølv i serien, har de slitt i bunnen året etter.

Slik skulle det ikke gå i 2020. Sesongen har vært en sammenhengende lykkerus. Eneste skår i pokalen er at så få bodøværinger har fått sett laget sitt. På grunn av smittefaren hadde man lenge kun lov til å ha 200 tilskuere, nå er det hevet til 600. Likevel; det store flertall av Glimts fans, både i Bodø og ellers fikk aldri sjansen til å se laget sitt briljere. Å sitte på et nesten tomt Aspmyra og se den ene forestilling i mesterklasse etter den andre, gir en spøkelsesaktig følelse. Særlig i de siste kampene, der mørket senker seg over byen før smellet fra fyrverkeriet vekker til kamp, og kroppen igjen sitrer av spenning.

Men fyrverkeriet er ikke det eneste som har laget lyd på Aspmyra denne sesongen. Fansen på J-feltet har gjort en fantastisk innsats for å støtte sitt lag. Med trommer, sang og dans har de pisket laget fram, og virkelig fungert som den 12. spilleren et publikum skal være. Det de mangler i kvantitet har de tatt igjen i kvalitet, og de er kandidat til kampens "innsatsleder" i alle Studio Glimts sendinger fra hjemmebane. Og når sesongens endelige historie skal skrives, vil de ha vært en viktig bidragsyter til at Glimt så langt ikke har avgitt et eneste poeng på Aspmyra.

Når dette skrives er det altså endelig klart: Bodø/Glimt er årets seriemester i norsk fotball! Jeg skriver dette fra Marienlyst stadion i Drammen. Jeg var her sist i 2016. Den gangen gikk Glimt på sitt fjerde tap på rad, og ble i perioder ydmyket av Strømsgodset. Samme høst rykket laget ned i OBOS-ligaen.

Det virker som en evighet siden, men er altså bare fire år. Fire vakre år, fire gode år, og ingen av dem bedre enn i år. Og hvilke reise har det ikke vært, for i år er ikke bare høsten gul; i 2020 er hele året gult, i år er verden gul, i år er livet gult. Så gratulerer til Glimt, gratulerer til Bodø og gratulerer til alle oss som har Glimt i våre hjerter: Dette har vi virkelig fortjent!!

11 gylne øyeblikk i en gyllen sesong:

11. Det første

Sesongen startet med en svikt. Akkurat der vi var redde Glimt skulle svikte; på dødball mot. 1-0 til Viking, og vi var på vei ned i kjelleren. Så viste to profiler hva de - og Glimt - kan; Kasper Junker med en kvikk vipp gjennom til Ulrik Saltnes, Ulrik holder hodet kaldt og skrur ballen i mål med fotens utside. 1-1 og Glimt har vist fram sin mentale styrke denne sesongen; evnen til å snu en kamp der de ligger under. 4-2 borte mot Viking, og vi aner at noe stort er på gang.

10. Den yngste

Den eneste kampen Glimt har tapt så langt er borte mot Molde, men det åpnet så bra. Sebastian Tounekti fikk sjansen fra start og etter en halvtime trakk han inn i midten, og plasserte ballen iskaldt ned i hjørnet med et velplassert langskudd. Dette målet er med fordi der og da presenterte Bodø/Glimts framtid seg for alvor, ungguttene som skal sørge for at Glimt holder seg i toppen etter at dagens stjerner er borte. Spillere som Tounekti(18), Victor Boniface (19), Runar Hauge (19), Isak Helstad Amundsen (21), Hugo Vetlesen (20), Elias Hagen (20). Framtida er lys!

9. Gjenerobringene

Her kunne jeg valgt flere eksempler; eksempler på Glimts evne til å erobre ballen høyt i banen, for så å sette fart mot motstanderens mål, eller ta tilbake en ball de selv har tapt. Jeg velger 4-0 hjemme mot Start. Phillip Zinkernagel takler ballen fra midtstopper Jesper Daland, den spretter til Jens Petter Hauge, han slår direkte til Victor Boniface som spiller Phillip gjennom alene. Phillip runder keeper og ruller ballen i mål.

8. Kontringene

Her kunne jeg igjen valgt mange, som da Victor spilte Jens Petter fri på egen banehalvdel borte mot Mjøndalen og han løper over halve banen før han vipper inn 0-3 , eller da Sondre Fet frispilte Jens Petter rett etter at Strømsgodset har utlignet til 2-2 på Aspmyra. Men jeg velger 0-1 borte mot Brann. Patrick Berg fører ballen ut av egen 16-meter, finner Phillip i rom, han slår fram Jens Petter, løper etter og frispilles av JP med perfekt timing. Tre av sesongens giganter bringer ballen fra egen 16-meter til mostanderens mål på rekordtid og sikrer en ledelse tidlig i andre omgang.

7. Er det mulig likevel?

Øyeblikket da vi virkelig begynte å tro at det umulige var mulig; å vinne gull. Å møte Rosenborg borte har alltid vært en utfordring for Bodø/Glimt. Antall seire på Lerkendal kan telles på en halv hånd, og for tre sesonger siden sendte RBK oss ned i siste kamp der. Lenge så da også forbannelsen ut til å forlenges; tross en utvisning ledet Rosenborg 2-1 med tre minutter igjen å spille. Så viste først Kasper Junker hvorfor han er en så fantastisk målscorer, før Ola Solbakken slo JPs innlegg kontant i nettet godt inne i overtiden. Lykke, håp og overbevisning: Dette kan gå hele veien!

6. Barcelona på Aspmyra

I en sesong der Glimt setter stadig nye scoringsrekorder er det kanskje litt rart å ha med et angrep som ikke ble mål, men mot slutten av første omgang hjemme mot Brann ble Aspmyra plutselig forandret til Nou Camp. I løpet av 3-4 sekunder spiller Glimt Brann-forsvaret så totalt ut at det eneste som ligner er Barcelona på sitt beste. Klikk-klakk-klikk-klakk-tikki-takka. Ballen går på skinner mellom fire spillere, alle løp stemmer før Patrick Berg spiller en gjennomløpende Ulrik Saltnes på åpent mål. Bare en god keeper forhindrer årets angrep fra å bli årets mål. Verdensklasse igjen! Av Glimt, ikke keeperen.

5. Kirsebær på San Siro

Bodø/Glimt på San Siro mot den italienske serielederen. Det burde vært lett match - for AC Milan. I stedet er Bodø/Glimt bare et feiltreff fra å tvinge fram ekstraomganger og antakelig en seier. Det er Jens Petter Hauges store kamp, med en målgivende, et fantastisk langskudd i mål og en frispilling fra øverste europeisk klasse. Men det er laget Bodø/Glimt som presser Milan helt til døra og faktisk tar over kontrollen mot slutten. En kamp som viser hvor langt foran alle andre norske lag Glimt er akkurat nå, og Jens Petters billett til et ufattelig eventyr.

4. Gullkantet "vådeskudd"

Målet som antakelig blir årets mål i Eliteserien. Glimt har slitt uvant mye mot et godt, defensivt organisert Kristiansund på Aspmyra. Muligens fordi "hermetikkåpner" Jens Petter Hauge må stå over. Muligens også derfor Glimt scorer begge sine mål etter corner. Først sniker Patrick Berg inn et mål på bakerste stolpe, og etter 82 minutter ligger ballen igjen ved cornerflagget. Den klareres i første omgang ut mot midtstopper Marius Lode på rundt 25 meter. Marius har aldri scoret for Glimt så inni oss tenker vi nok at dette blåser han langt over. Men den gang ei; Marius tar seg god tid, får kroppen i akkurat rett balanse og banker ballen i krysset. Det er så vi knapt kan tro det, og det inkluderer hans egne lagkamerater. Å se Alfons Samsteds ansikt idet ballen går inn er et høydepunkt i seg selv.

3. Geniet på kanten

Også dette et av årets mål i eliteserien. Igjen viser Glimt sin evne til å komme tilbake, denne gang etter å ha havnet under borte mot Vålerenga etter bare ett minutt. En halvtime senere mottar Phillip Zinkernagel ballen rett utenfor egen 16-meter, han ser opp og slår en perfekt pasning på tvers av hele banen til Jens Petter Hauge på kanten utenfor Vålerengas 16-meter. JP tar ballen elegant ned på brystet, runder Vålerengas meget gode back Christian Borchrevink som var han en rundingsbøye, går på skrå inn mot mål og plassere rolig ballen i motsatt hjørne av keeper. Det er magi, det er skjønnhet!

2. 6. Da skapet ble plassert (for godt)

Hjemmekampen mot Molde var sesongens absolutte toppoppgjør. Visst hadde Glimt åpnet rekordbra, men Molde lå bare to poeng bak. De tok også ledelsen, etter en gigantisk forsvarstabbe. I stedet for å deppe, samlet Ulrik Saltnes laget utenfor egen 16-meter til en kjapp pep-talk, og derfra og inn gikk det bare en vei. Først banker Patrick Berg ballen i mål med et "Ronaldo-frispark", så avslutter Kasper Junker med mål etter 25 trekke der alle Glimts spillere er innom ballen (årets prestasjon), før Jens Petter Hauge stormer inn i Moldes 16-meter, legger Martin Bjørnbakk bak seg for godt, gjør en lett kroppsfinte som sender Fredrik Sjølstad halvveis opp på tribunen og setter ballen rolig i mål. Verdensklasse!

1. 22. november 2020, kl. 21:52:25.

Hvilket annet øyeblikk kunne det bli. Dommer Espen Eskås blåser tre ganger i dommerfløyta. Bodø/Glimt har spilt slått Strømsgodset 2-1; to ganger dansk dynamitt og "Bodø/Glimt superlag" i taktfast sang fra fans utenfor stadion idet nattemørket senker seg over Drammen. Dermed er Glimt tidenes første, nordnorske seriemester i fotball! Det er gått litt over 45 år siden Glimt sprengte sin første fotballbarriere; cupgullet i 1975. Også den gang et første for noe nordnorsk lag. Det ble et tidsskille i nordnorsk historie. Dette blir et tidsskille for nordnorsk fotball, ja, for fotballen. Mer er det ikke å si. 11 gylne øyeblikk - pluss noen hundre til - er blitt til et velfortjent gull. Så nå kan endelig festen begynne...

Kommentarer til denne saken