97 prosent av alle nordmenn deltar i friluftsaktiviteter, viser levekårsundersøkelsen til SSB. Dette høye tallet gjør friluftsliv til den mest populære fritidsaktiviteten i Norge, og det er svært gledelig for alle oss som brenner for å inspirere folk til mer turglede. Samtidig er det trist at vi nordmenn er i forbrukstoppen når det gjelder klær og utstyr i friluftslivet. Klimaavtrykket er for stort. Det må vi gjøre noe med, og det er heldigvis mulig.

November er preget av salg, ikke minst gjennom «Black Friday» og «Black Week». Butikkjedene skal ha oss til å kjøpe mer enn det vi trenger. Jeg forstår godt at folk er på jakt etter gode tilbud, men det billigste er å la være å handle. Spør deg selv om du egentlig trenger et nytt produkt!

Her er 10 konkrete tips til grep vi turmennesker kan gjøre for å gi turklær og utstyr et lengre liv:

1. Bruk turutstyret du allerede har og så lenge du kan. Sats på utstyr med god kvalitet.

2. Lær deg hvordan du best tar vare på og vedlikeholder klær og utstyr, slik at det varer lengst mulig.

3. Kjøp brukt om du tenger noe, dersom det ikke kan lånes eller leies. Husk at BUA og Skattkammeret låner- eller leier ut mye bra utstyr.

4. Selg turutstyr du ikke bruker, slik at andre kan få nytte av det.

5. Reparer turutstyr og klær om det går i stykker- flere produsenter tilbyr nå reparasjon.

6. Bruk apper som blant andre Finn.no og Tise, både til bruktkjøp og salg av brukt utstyr og brukte klær.

7. Arranger byttekveld med venner og familie.

8. Bruk miljøvennlige impregneringsprodukter til klær og sko.

9. Bruk naturmaterialer der det lar seg gjøre. Ull er gull!

10. Gi bort brukte gaver, det kan gjøre med sjarm og kjærlighet! Og bli glad når du selv får en gave som har levd et liv før du fikk den.

Dette er 10 av mange tips til noe vi alle kan gjøre for at vi skal kunne ivareta naturen og miljøet. Gjør hver enkelt av oss mer, sikrer vi at fremtidige generasjoner kan drive med friluftsliv slik som vi har stor glede av. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, og sammen kan vi inspirere hverandre til et mer bærekraftig friluftsliv og framtidsrettet bruk av naturen!

25. november inviterer vi i DNT ung Bodø til «Grønn fredag» som en motreaksjon til kjøpefesten i november. Arrangementet finner sted ved lokalene til Kirkens Bymisjon – Møteplassen i Bankgata 9. Vi holder dørene åpne fra 16–20. Enkel servering av kaffe/te og frukt. Vi har leid inn ei syerske som kan reparere klær og utstyr som har fått hull i seg, en rift eller trenger å sys. Bare ta med det som er ødelagt og stikk innom. Hun er på plass fra kl. 18–20. Bli med du også, for inspirasjon, mer kunnskap og kanskje et bruktkupp!