Lørdag dundrer det løs for russen. Rudi Jensen (17) har gledet seg til 1. mai og russedåpen lenge.

Han er russepresident for 150 blåruss ved Bodø videregående skole, og ser fram til 17 hektiske dager med feiring sammen med vennene og storesøsteren Iselin Jensen (18).

Historien bak russenavnet hans er det kun enkelte som vet.

– Hvordan føles det å være russepresident?

– Det er stort, men samtidig mye arbeid. Det har vært en del å gjøre før russetida, men nå som ting faller på plass gleder jeg meg bare til å ha det gøy med vennene mine. Det blir 17 heftige dager.

– Du har ennå ikke fylt 18 år. Hvordan er det å være russ og mindreårig?

– Hehe, det er selvfølgelig litt kjipt, men foreldrene mine forstår det. Jeg og mamma har et nært forhold og jeg synes det er viktig å være ærlig om alkohol. De fleste som er russ drikker jo, så det er bedre å være ærlig om det og ta ansvar. Dessuten blir jeg 18 i november, så det er ikke så lenge til.

– Stadig flere bodøruss investerer i russebuss eller russevogn. Har du gjort det?

– Ja, jeg er med på en russebuss med 15 andre. Vi har brukt rundt 40-50.000 kroner på bussen. Pengene har vi tjent inn selv gjennom dugnad. Blant annet har vi solgt dopapir, malt en hytte og hatt flaskeinnsamling. Vi er de eneste av blårussen med buss eller vogn, så det blir oss og 29 andre busser og vogner med rødruss i. Det kan jo bli litt spesielt, men vi gleder oss uansett.

– Hvordan vil du beskrive forholdet mellom blårussen og rødrussen i Bodø?

– Tidligere har det ikke vært så bra, med en del slåssing og sånn, men i år har vi hatt fokus på godt samarbeid mellom russestyrene. Særlig russepresident for rødrussen på Bodø videregående, Marius Mosås, har gjort en god jobb der. Vi håper det ikke blir noe tull i år, og at alle klarer å oppføre seg.

– Hele bodørussen skal være samlet i Mørkvedbukta, og i år må alle kjøpe billett for å komme inn på området. Hvordan blir det?

– Sikkerheten blir god. Hvis noen starter en slåsskamp tas det veldig seriøst, og i verste fall får man ikke komme inn på campen igjen. Politiet skal holde vakt der, i tillegg til at foreldrene til russen stiller opp frivillig. Det er veldig sporty gjort av dem. Mamma skal være vakt to ganger, siden storesøsteren min er rødruss.

– Hvordan er det å være russ samtidig som storesøsteren sin?

– Det er litt spesielt, men jeg må bare ta det med et stort smil. Hun er veldig grei, og vi er stort sett gode venner. Vi kommer uansett ikke til å være sammen hele tiden akkurat.

– Har du fått russenavn?

– Det har jeg. Russenavnet mitt er «Forrest Jensen». Hvorfor får man tenke seg til. Det er det bare vennene mine som vet, hehe.

– Planlegger du å ta mange russeknuter?

– Jeg skal prøve å gjøre en del, i hvert fall de morsomste. En av knutene i år er å overnatte i hagen til en av lærerne våre, og det har jeg tenkt til. Om jeg skal springe naken over Tverlandsbrua er jeg derimot ikke så sikker på. Vi får se hvor mange det blir, men jeg har allerede fått en, siden jeg har kjæreste.

Rudi Jensen

Alder: 17 år

Stilling: Andreårselev ved Helse- og sosialfag på Bodø videregående skole.

Aktuell: Russepresident for blårussen

 

– Hva gleder du deg mest til i russetida?

– Helt klart russedåpen og 16. mai, det tror jeg blir de beste dagene. Også ser jeg fram til å være masse med kompisene mine og bare ha det gøy.

– Du er snart ferdig med andreåret på Helse- og sosialfag. Hva skal du gjøre etterpå?

– Jeg skal ta ett år til med påbygg til generell studiekompetanse. Etter det har jeg lyst til å studere videre på universitetet for å bli barnepsykolog. Jeg har valgt retningen barn og ungdom nå, og vil gjerne fortsette å jobbe med unge og psykisk helse. Det er i hvert fall drømmen.

– Skal du være rødruss til neste år, da?

– Ja, det blir nok en runde to, haha. Det er ikke alle som skal gå påbygg som orker å være blåruss først, men jeg sier ikke nei takk til en fest. Det blir bare gøy å være russ to ganger.

– Du har fått god erfaring som russepresident i år. Kunne du tenke deg å stille til valg på nytt for rødrussen?

– Jeg tror kanskje det holder å være president en gang, men vi får se. Jeg synes det er fint å engasjere meg, og kunne i hvert fall tenke meg å stille til valg som visepresident. Det hadde ikke gjort noe.